Je kunt je geheugen verdubbelen in 40 dagen

Met een simpele techniek kunnen gewone mensen hun geheugen trainen om ruim twee keer zo veel willekeurige woorden te onthouden. Je hersenen hoeven alleen op een andere manier te leren werken.

© Shutterstock

Elk jaar vinden er wereldkampioenschappen onthouden voor ‘superonthouders’ plaats.

Maar uit een nieuw onderzoek van Nederlandse wetenschappers blijkt dat deze superonthouders niet anders in elkaar zitten dan jij en ik. Doodnormale mensen kunnen zich aanleren om tot 50% meer te onthouden.

Hersenen werken hetzelfde

De onderzoekers vergeleken de hersenen van 23 superonthouders met die van 23 ‘gewone’ mensen die qua geslacht, leeftijd en andere kenmerken op hen leken.

En uit het onderzoek bleek dat de anatomie van de hersenen van superonthouders niet anders was dan die van de controlegroep.

Het enige verschil was dat bij de superonthouders de hersengebieden op een andere manier samenwerkten dan bij gewone mensen.

Iedereen kan leren onthouden

In de tweede fase van het onderzoek probeerden de wetenschappers van gewone proefpersonen superonthouders te maken.

Ze plukten 51 mensen met een normaal geheugen van de straat en gaven hun gedurende 40 dagen een geheugentraining van een half uur per dag.

Ze maten het resultaat door de deelnemers zo veel mogelijk woorden van een lijst van 72 te laten onthouden. Vóór de proef onthielden ze gemiddeld 26 woorden, er erna maar liefst 62.

Associaties zijn de sleutel

De onderzoekers pasten verschillende onthoudtechnieken toe op de proefpersonen, en één ervan bleek effectiever dan alle andere.

Het betrof de zogeheten ‘strategische onthoudtechniek’, ook wel routeplan genoemd, waarbij de deelnemer een object in verband moet brengen met een concrete plaats.

In dit geval konden ze bijvoorbeeld het woord muis associëren met de eetkamer.

Met behulp van deze techniek onthielden de deelnemers gemiddeld 35 woorden meer.