Is het mogelijk om gisteren steeds weer te vergeten?
In de film ‘50 First Dates’ heeft Lucy, de vrouwelijke hoofdrolspeelster, geheugenproblemen. Ze vergeet telkens weer wat er gisteren is gebeurd. Haar vriend, Henry, moet haar daarom elke dag opnieuw versieren. Maar is het echt mogelijk om de dag van gisteren keer op keer te vergeten?

Hersenbeschadiging kan tot gevolg hebben dat iemand geen langdurige herinneringen meer kan vormen.
Door een ernstige hersenbeschadiging kan iemand het vermogen verliezen om nieuwe herinneringen te vormen. De officiële term hiervoor is anterograde amnesie of anterograad geheugenverlies.
In zo’n geval kan iemand geen langdurige herinneringen meer opslaan over gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden nadat de hersenbeschadiging is opgetreden, bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk.
Korte- en langetermijngeheugen zijn intact
Mensen met deze zeldzame aandoening zijn volledig bij bewustzijn, en hun kortetermijngeheugen werkt prima. Ze kunnen daardoor een normaal gesprek voeren over wat er in het hier en nu gebeurt. En doordat hun langetermijngeheugen ook nog intact is, behouden ze hun jeugdherinneringen.
Alles de volgende dag weer kwijt
Mensen met anterograde amnesie hebben echter een fout in de hersenen die het onmogelijk maakt om ervaringen uit het kortetermijngeheugen over te dragen aan het wijdvertakte langetermijngeheugen en op te slaan als herinneringen.
Daardoor zijn ze alles wat ze op een dag meemaken de volgende dag volkomen vergeten.
Ze groeten hun arts bijvoorbeeld alsof het de eerste ontmoeting is, en net als Lucy in 50 First Dates kunnen ze zelfs hun geliefde vergeten.
Nieuwe herinneringen komen langs drie haltes
Om te kunnen worden opgeslagen in de hersenen moet een nieuwe herinnering een reis maken van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen.
Als de hersenen zijn beschadigd, wordt die reis echter voortijdig afgebroken.