Examen: Soms is slapen beter dan leren

Een dutje doen kan beter werken dan op het laatste moment leerstof stampen voor een examen. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek. Maar dat betekent niet dat je je boeken meteen de deur uit kunt doen.

examen top

Het klinkt onlogisch, maar het zou kunnen werken.

Vlak voor een examen kun je vaak beter een uiltje knappen op de bank dan nog eens de leerstof koortsachtig doorbladeren over differentiaalrekening of de Europese middeleeuwen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van een onderzoeksteam uit Singapore.

Slapers maken de test het best

Voor hun onderzoek lieten de wetenschappers 72 deelnemers komen, die ze 80 minuten lang lesgaven in een nieuw onderwerp.

In de pauze voor de volgende les verdeelden de onderzoekers de deelnemers in drie groepen. De ene groep bekeek een film, de andere deed een dutje en de derde stampte de lesstof erin.

Na de tweede les werden de deelnemers op het onderwerp getest, en de groep die even onder zeil was geweest, maakte de test het best.

Toen de onderzoekers het experiment een week later herhaalden, kwam de slaapgroep wederom als beste uit de bus. Deze keer was hun voorsprong echter wat minder significant.

Slaap versterkt het geheugen

De onderzoekers zijn zich er terdege van bewust dat hun bescheiden experiment nadere studie vergt.

Maar het verband tussen slaap en geheugen is niet nieuw op wetenschappelijk gebied.

In 2015 bleek nog uit een onderzoek in Groot-Brittannië dat je na een tukje bijna twee keer zo veel kans hebt om je je een aantal pasgeleerde woorden goed te kunnen herinneren.

In datzelfde jaar toonde een Braziliaans onderzoek aan dat slapen onze hersenen helpt om informatie te prioriteren.

Maar voordat je je boeken in de papierbak gooit, moet je er even bij stilstaan dat juist de combinatie slapen en leren de beste resultaten oplevert. Niet alleen slapen dus.

TEST je eigen IQ hier:

Wetenschap in Beeld heeft de waarschijnlijk betrouwbaarste en meest bewezen IQ-test op het internet ontwikkeld – op basis van de algemeen geaccepteerde WAIS-III-test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Hiermee kom je heel dicht in de buurt van een officiële IQ-meting.

HOE INTELLIGENT BEN JE? DOE DE IQ-TEST

IQ-TEST EMBED