Geheugen

Zenuwcellen in de hersenen

Geheugen duikelt herinneringen op

De hersenen zijn ons controlecentrum, en een van de voornaamste functies ervan is informatie opslaan in het geheugen. Zonder ons geheugen zouden we niet kunnen leren, niet kunnen profiteren van de kennis van eerdere ervaringen en ons niet kunnen herinneren wie belangrijk voor ons zijn en waarom. Dat is in grote lijnen wat het geheugen is, maar het belang ervan gaat nog verder. Onze zenuwsignalen zijn zo snel dat de hersenen moeite hebben om de indrukken die we opdoen – een geur, een beweging – te verwerken. Het geheugen vergelijkt deze ervaringen en relateert ze aan eerdere. Het ontcijfert ze en bepaalt of we ze al dan niet moet negeren. Ga op ontdekking in onze artikelen en leer meer over je wonderbaarlijke geheugen.

Wat is een fotografisch geheugen?

Als je een fotografisch geheugen hebt, zou je je een bladzijde uit een boek of een gebeurtenis perfect helder voor de geest kunnen halen – ook al duurde de indruk maar kort. In de volksmond noemt men dat wel een fotografisch geheugen, maar wetenschappers zijn er nooit in geslaagd het bestaan van een echt fotografisch geheugen te bevestigen.

Wel is bij sommige mensen iets aangetoond dat erop lijkt: een eidetisch geheugen. Mensen met een eidetisch geheugen kunnen een voorwerp enkele minuten nadat ze het hebben gezien, visualiseren. Een eidetisch geheugen is beperkter dan een fotografisch geheugen, omdat het niet mogelijk is een herinnering een-op-een op te roepen. Alleen kinderen van 6-12 jaar kunnen een eidetisch geheugen hebben. Het is bij geen enkele volwassene bevestigd.

Zenuwcellen communiceren met elkaar

© Shutterstock

Zo krijg je een beter geheugen

Er zijn veel manieren om je geheugen te trainen. Herinneringen zijn informatie die in het geheugen is opgeslagen, en hoe vaker ze worden opgehaald of herhaald, hoe beter je ze kunt terughalen. Daarom onthoud je makkelijk wie je beste vriend is, terwijl je de naam van iemand die je maar een paar keer hebt ontmoet, snel vergeet. Je kunt iets beter onthouden als je het een paar keer herhaalt en het koppelt aan iets visueels. Een goede nachtrust helpt het geheugen ook. Tijdens de slaap repeteert het langetermijngeheugen al zijn nieuwe kennis.

Hersenen en netwerk

© Shutterstock
Bladzijde 1 / 2