Games en muziek versterken je hersenen

Door fysieke en mentale training maak je nieuwe zenuwverbindingen aan en verbeter je je concentratievermogen. En vier alledaagse activiteiten kunnen je hersenen superkrachten geven.

Je hersenen zijn als een spier, die zonder training krimpt en verzwakt raakt. Dit gebeurt je leven lang, maar vooral op latere leeftijd.

Zelfs bij gezonde mensen boven de 60 beginnen hersencellen af te sterven en de verbindingen ertussen te verdwijnen, waardoor de hersenen elk jaar gemiddeld 0,5 procent van hun volume kwijtraken.

Maar gelukkig kun je de aftakeling tegengaan met vier eenvoudige oefeningen.

1. Zenuwen groeien door beweging

Bij beweging scheiden je hersenen het hormoon BDNF af, dat synapsen en zenuwcellen in stand houdt en ontwikkelt. Bij ouderen kan lichaamsbeweging zo de natuurlijke aftakeling van de hersenen vertragen en delen ervan zelfs laten groeien.

Man met gewichten
© Shutterstock

2. Oefeningen stimuleren het brein

Hersentraining in de vorm van opgaven zoals in een IQ-test kunnen onder meer het geheugen en de logische intelligentie verbeteren. De opgaven zetten diverse hersencentra aan het werk en stimuleren zo de vorming van nieuwe en sterkere synapsen.

Puzzels versterken de hersenen.
© Shutterstock

3. Muziek helpt het geheugen

Muziek kan een positief effect hebben op het geheugen bij ouderen. De reden is waarschijnlijk dat muziek het stressniveau van het lichaam kan verlagen en de stemming kan verbeteren, waaroor de hersenen minder onder druk staan en de afbraak van synapsen wordt vertraagd.

Oudere dame met koptelefoon
© Shutterstock

4. Schietspelletjes versterken het zicht

Diverse onderzoeken wijzen uit dat games een reeks mentale vaardigheden bij jong en oud kunnen verbeteren. Schietspelletjes bijvoorbeeld stellen hoge eisen aan de visuele intelligentie en versterken daarom waarschijnlijk de verbindingen in het visuele centrum.

Computergame
© Shutterstock

Hersenen met pet
© Claus Lunau

Je brein wordt weer kinds

Twee keer in het leven keldert het aantal hersenverbindingen. De eerste keer is al in de jeugd, wanneer het brein rijpt en zijn eigen unieke talenten ontdekt.