Shutterstock

Ervaringen bepalen je gevoel van tijd

De tijd gaat niet voor iedereen even snel. Zo kan het in elk geval voelen, en nu heeft een onderzoeksteam ontdekt hoe dat komt.

‘Als je een minuut op een hete kachel zit, lijkt het een uur te duren. Maar zit je een uur met een mooi meisje te praten, dan voelt het als een minuut.‘

Dit citaat van Albert Einstein geeft aan dat de ervaring van tijd heel subjectief is en afhankelijk van de situatie.

Noorse onderzoekers van het Kavli Institute for Systems Neuroscience Centre zijn er nu achter hoe dat komt.

Ze onderzochten een netwerk van hersencellen dat onze ervaringen ordent en op volgorde zet – waardoor we een tijdsperiode ervaren.

Met behulp van elektroden in rattenhersenen is aangetoond dat gevarieerde ervaringen ons begrip van tijd helderder maken.

© Erlend Lånke Solbu/ NRK

Omgeving beïnvloedt je gevoel van tijd

De wetenschappers onderzochten bij ratten het netwerk van cellen dat NEC wordt genoemd. Er werden twee proeven gedaan bij de dieren.

Bij de eerste proef renden de ratten rond in een gevarieerd gebied, waar ze onderweg stukjes chocola vonden.

In dit geval liet activiteitscurve van de NEC zo’n gedetailleerd patroon zien, dat de onderzoekers de afzonderlijke ervaringen zonder moeite konden aanwijzen.

Bij het tweede experiment moesten de ratten op zoek naar chocola rondrennen in een labyrint dat de vorm van het getal acht had – een saaie en voorspelbare omgeving dus, met veel minder keuzemogelijkheden.

Hier liet de curve van de NEC-activiteit zien dat de ervaringen versmolten naarmate de rat vaker door het labyrint had gerend, wat wil zeggen dat zijn gevoel van tijd verdween.