De arts John Rask demonstreert hoe twee elektroden op het hoofd elektroshocks teweegbrengen.

© Nick Fojud

Elektroshock laat je brein groeien

Al 80 jaar hebben mensen met een zware depressie baat bij elektroshocks. Maar nu pas hebben onderzoekers ontdekt waarom het werkt om de hersenen onder stroom te zetten.

24 april 2017 door Rikke Jeppesen & Gorm Palmgren

200 volt schiet door je hersenen en je lichaam verkrampt.

Elektroshocktherapie klinkt als een gruwelijke marteling, maar in feite worden depressieve mensen met zelfmoordneigingen al sinds 1938 succesvol behandeld met de omstreden methode.

Het is echter pas sinds kort bekend waarom de zware stroomstoten werken: de elektroshocks zorgen ervoor dat belangrijke hersengebieden gaan groeien.

Hersengebieden kleiner bij depressieve mensen

De hersenen van mensen met een depressie wijken vaak op twee plekken af: de hippocampus en de amygdala. De hippocampus is cruciaal voor het geheugen en regelt samen met de amygdala tot op zekere hoogte je emoties.

Bij depressieve mensen werken deze hersengebieden niet goed samen, en uit recent onderzoek blijkt dat zowel de hippocampus als de amygdala kleiner is bij mensen die lijden aan langdurige, terugkerende depressies.

Brein groeit na stroomstoot

Een onderzoeksteam van de universiteit van Kopenhagen toonde aan dat deze twee gebieden op miraculeuze wijze gaan groeien door de stroomstoten.

De resultaten zijn baanbrekend, omdat hersenonderzoekers lang hebben gedacht dat het onmogelijk was om de hersencellen van volwassenen te laten groeien. En omdat het idee bestond dat elektroshocks de hersenen juist beschadigden.

TEST je eigen IQ hier:

Wetenschap in Beeld heeft de waarschijnlijk betrouwbaarste en meest bewezen IQ-test op het internet ontwikkeld - op basis van de algemeen geaccepteerde WAIS-III-test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Hiermee kom je heel dicht in de buurt van een echte IQ-meting.

>> HOE INTELLIGENT BEN JE? DOE DE IQ-TEST

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: