Maurice Ramirez/UCSF 2021
Implantaat, depressie

Elektrisch hersenimplantaat dempt depressie

Met een klein implantaat in de hersenen is het mogelijk depressies op te sporen en te dempen door stroomstootjes.

Een hersenimplantaatje dat kleine stroomstootjes kan detecteren en afgeven, blijkt doeltreffend bij de behandeling van zware depressies.

Met behulp van hersenscans vonden artsen van de universiteit van Californië in San Francisco (VS) eerst het gebied in de hersenen van de testpatiënt, Sarah, waar de activiteit bijzonder hoog was wanneer de depressie het ergst was.

Daarna implanteerden ze het apparaatje onder Sarahs schedel.

Het apparaat registreert de overactiviteit die gepaard gaat met depressie. Door kleine stroomstootjes af te geven, kan het deze overactiviteit temperen en zo de depressie vertragen.

Kliniek, implantaat, depressie

Patiënt Sarah was de eerste die het experimentele hersenimplantaat kreeg, en haar leven is erdoor veranderd.

© Maurice Ramirez/UCSF 2021

De experimentele ingreep vond ruim een jaar geleden plaats, en nu beschrijft Sarah hoe zij vroeger kampte met ernstige depressies en zelfmoordgedachten.

Na de procedure voelde ze onmiddellijk een verandering in haar stemming wanneer de onderzoekers het implantaat aanzetten, en de zelfmoordgedachten vervlogen al snel.

Met speciale apparatuur kan het effect van het implantaat voortdurend van buitenaf worden geoptimaliseerd zonder Sarahs schedel te hoeven openen.

Na het succes van de proef zijn de artsen nu op zoek naar meer patiënten voor de experimentele behandeling op maat van depressie.

VIDEO: Volg de uitleg van de onderzoekers over de werking van het implantaat.

© Todd Dubnicoff/UCSF