Dronken en high tegelijk: dit doet het met je hersenen

Cannabis en alcohol zijn roesmiddelen die wereldwijd veel gebruikt worden. Maar wat doet het eigenlijk met je lichaam als je ze combineert? De wetenschap geeft het antwoord.

Cannabis top

Het is geen geheim dat alcohol en cannabis invloed hebben op je hersenen en je gedrag veranderen.

Maar volgens de wetenschap kan de combinatie van beide middelen een aantal verrassende effecten hebben.

1. Het maakt je meer high

In dit fragment legt AsapSCIENCE uit wat er in je hersenen gebeurt als je tegelijk onder invloed van wiet en drank bent.

Een van de effecten is dat je meer high wordt als je erbij drinkt.

Een onderzoek uit 2001 liet zien dat slechts twee shots alcohol de hoeveelheid THC in het bloed van proefpersonen die cannabis hadden gerookt verdubbelden.

Volgens de wetenschappers komt dat doordat de gladde spieren van de bloedvaten ontspannen onder invloed van alcohol, wat de doorbloeding verhoogt. Dat zorgt er weer voor dat THC, de actieve euforiserende stof in cannabis, beter opgenomen wordt.

2. Het beschermt je lever

Een ander onderzoek wijst erop dat cannabis bescherming kan bieden tegen leververvetting – vetblaasjes in de levercellen. Dit is een van de gevolgen van een hoge alcoholconsumptie.

Het effect is te danken aan het feit dat cannabis de zogeheten oxidatieve stress, die de levercellen beschadigt en een chronische ontsteking veroorzaakt, afremt.

3. Het brengt je lichaam in gevaar

Maar voordat je van alcohol en cannabis je vaste cocktail maakt, kun je nog beter even nadenken. Het heeft namelijk ook nadelen om de twee roesmiddelen te mengen.

Cannabis staat erom bekend dat het misselijkheid voorkomt. En dat is gevaarlijk als je je lichaam tegelijkertijd blootstelt aan alcoholvergiftiging. Overgeven is belangrijk om de vergiftiging niet uit de hand te laten lopen.

Lees ook over De gevaarlijkste genotmiddelen