Droomduiding
Als je droomt dat je valt, ben je gestrest. En als je droomt dat je kunt vliegen, is er zojuist een aanzienlijke last van je schouders gevallen.
Al sinds mensenheugenis zoeken we naar dergelijke symbolen in onze dromen. Klassieke dromenduiders wilden onze diepste gedachten blootleggen en probeerden chocola te maken van de vaak onlogische gebeurtenissen die zich in dromen afspelen.
In het oude Griekenland legden Plato en Aristoteles dromen uit, en in de moderne tijd beschouwde bijvoorbeeld Sigmund Freud dromen als een ingang naar ons onderbewuste.
Maar nu is de klassieke dromenduiding achterhaald, want de serieuze wetenschap heeft het domein van dromen betreden.
Wetenschappelijke droomduiding laat zien wat je kan
De wetenschap heeft dromenland veroverd met onderzoeksmiddelen als hersenscans en fysieke experimenten.
Het resultaat is een geheel nieuwe duiding van onze dromen, die aan de hand van de aard van onze dromen en de frequentie ervan iets kan zeggen over onze capaciteiten.
Heldere dromen staan voor een sterke logica
Als je een heldere of lucide droom hebt, besef je dat je aan het dromen bent. Je kunt als een soort dromenregisseur de handeling beïnvloeden. Deze gecontroleerde dromen houden verband met deze eigenschappen:
Je hebt logisch inzicht: Als je vaak lucide dromen hebt, doorzie je dromenland en besef je dat wat er in je slaap allemaal gebeurt niet echt is. Die eigenschap kun je ook in het echte leven gebruiken: je bent goed in het doorzien van opgaven en het oplossen van problemen, en je gedachtegang volgt doorgaans een logisch patroon.
Je bent analytisch: Bij mensen die vaak heldere dromen hebben, zijn twee gebieden voor in de frontale kwab van de hersenen groter dan normaal. Volgens wetenschappers zetelt het vermogen om te analyseren en te reflecteren hier. Daardoor ben je analytischer en nadenkender dan gemiddeld als je lucide droomt.
Vaak dromen duidt op creativiteit
Veel mensen worden elke ochtend wakker met het gevoel dat ze de hele nacht in dromenland waren. Maar er zijn er ook die niet of nauwelijks dromen – voor zover ze weten althans. Dat geldt voor ongeveer een derde van ons. Dit verschil komt ook in de echte wereld aan het licht. Veel dromen wordt met een aantal eigenschappen in verband gebracht:
- Je leert makkelijk: Als je veel droomt, kun je bepaalde dingen makkelijker leren. De dromen versterken het zogeheten procedurele geheugen, waar je kennis opslaat over bijvoorbeeld hoe je moet fietsen, je veters strikken of pianospelen. Mensen die vaak dromen zijn daardoor beter in het aanleren van nieuwe processen.