De dode denkt nog

De grens tussen leven en dood is vager dan wetenschappers dachten. Uit nieuwe metingen blijkt dat een dode nog een tijdje na de laatste hartslag tekenen van bewustzijn vertoont.

Dead body

Hersenactiviteit voor en na de dood

Door het hoofd van een dode kunnen waarschijnlijk nog gedachten vliegen. Nadat het hart ermee is opgehouden, zijn er nog secondenlang tekenen van bewustzijn. In een recent experiment mat de neuroloog Jimo Borjigin van de University of Michigan in de VS de hersenactiviteit bij ratten voor en na de dood.

Borjigin verdoofde de dieren en zette hun hart stil door zout water in het hart te spuiten. EEG-metingen wezen uit dat de hersengolven nog 30 seconden bleven bewegen zoals bij normaal bewustzijn – zelfs met iets meer activiteit.

Verklaring voor visioenen

Die hersenactiviteit kan volgens de wetenschapper verklaren waarom een op de vijf mensen die na een hartstilstand gereanimeerd worden, visioenen en hevige emoties heeft gehad.

Lees het artikel 'levende doden'

Wil je meer weten over de overgang tussen leven en dood? Lees het artikel 'levende doden' uit Wetenschap in Beeld 7/2014.