Dit kun je leren terwijl je slaapt

Met een paar simpele technieken kun je een bijvoorbeeld vreemde taal leren of een instrument leren bespelen.

lære mens du sover

Wetenschappers proberen al jaren te achterhalen wat we allemaal kunnen leren terwijl we slapen. Hieronder staan drie dingen die je kunt leren, en één fabeltje.

1. Vreemde talen

Tijdens een experiment hebben Duitse proefpersonen Nederlands geleerd. Ze begonnen met heel simpele woorden. Na een paar lessen werden ze in twee groepen opgedeeld en mochten ze gaan slapen.

Voor de proefpersonen in de ene groep werden nieuwe Nederlandse woorden afgespeeld terwijl ze sliepen. Voor de tweede groep niet.

Toen ze weer wakker waren, bleek dat degenen die 's nachts naar Nederlandse woorden hadden geluisterd deze woorden gemakkelijker herkenden en beter konden vertalen dan de groep die de woorden niet had gehoord.

2. Muzikaliteit

Het tijdschrift Nature publiceerde een onderzoek waarbij mensen in hun slaap leerden een nummer op gitaar te spelen. Eerst moesten ze zelf oefenen en daarna werd ze gevraagd een dutje te doen.

Terwijl ze sliepen kreeg de eerste groep de melodie te horen die ze moesten leren spelen. Bij de tweede groep was het stil.

Toen iedereen weer wakker was, namen de wetenschappers waar dat de eerste groep de melodie veel beter speelde dan de tweede groep.

3. Verloren spullen vinden

In 2013 vroegen wetenschappers van de Amerikaanse Northwestern University 60 personen om 72 verschillende plekken te onthouden die ze op een beeldscherm te zien kregen. Elke plek was gekoppeld aan een geluid dat werd afgespeeld als de proefpersonen naar die plek wezen.

Nadat ze 90 minuten hadden geslapen, konden degenen die de verschillende geluiden ook in hun slaap hadden gehoord, zich meer plekken herinneren dan de andere groep.

Dus als je je sleutels weer eens kwijt bent, doe even een dutje.

4. Fabeltje: parate kennis

In 1956 probeerden de wetenschappers Charles Simon en William Emmons om [de parate kennis van hun proefpersonen te verbeteren.

Ze speelden een opname met 96 verschillende historische, wetenschappelijke en andere feiten af, terwijl de proefpersonen lekker lagen te slapen. Na het ontwaken moesten ze vragen over deze feiten beantwoorden.

Het onderzoek leverde echter geen enkele aanwijzing op dat ze met deze methode ineens De Slimste Mens zouden winnen.]([http://science.sciencemag.org/content/124/3231/1066.extract?related-urls=yes&legid=sci;124/3231/1066&cited-by=yes&legid=sci;124/3231/1066](http://science.sciencemag.org/content/124/3231/1066.extract?related-urls=yes&legid=sci;124/3231/1066&cited-by=yes&legid=sci;124/3231/1066))