Dansen houdt dementie buiten de deur

Wetenschappers hebben ontdekt hoe je kunt voorkomen dat je hersenen achteruit gaan: als je danst, bloeien oude hersencentra op.

Duitse wetenschappers ontdekten dat dansen het effect van een jeugdelixer heeft op de hersenen.

© Shutterstock

Salsa, jazz en line dance. De proefpersonen van de Duitse wetenschappers die ontdekten dat dansen als een jeugdelixer op het brein werkt, kregen voldoende beweging.

Tijdens hun onderzoek kwamen ze erachter dat de hersengebieden die er met de jaren op achteruit gaan, opbloeien bij ouderen die regelmatig dansen. Ze beschouwen dansen dan ook als een veelbelovende manier om dementie buiten de deur te houden.

Bewegen zet de tijd stil

Het was al bekend dat beweging veroudering remt en de lichaamscellen langer gezond houdt. Maar het was nog niet bekend of je het beste kunt rennen of speerwerpen als je zo lang mogelijk jong wilt blijven.

Daarom stelden wetenschappers van de Duitse Otto von Guericke-universiteit een groep samen van 26 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Gedurende 18 maanden werden ze in twee teams verdeeld.

Eén groep ouderen leerde elke week een nieuwe dans, terwijl de anderen aan hun conditie werkten en bijvoorbeeld fietsten of wandelden.

Wetenschappers ontwikkelen dansbehandeling

Vervolgens onderzochten ze de hippocampus, een hersencentrum dat een rol speelt bij onthouden, leren en in evenwicht blijven. Het is bekend dat dementieziekten als alzheimer vooral dat gebied treffen.

Bij beide groepen groeide de hippocampus, maar alleen bij de dansers verbeterde het evenwicht merkbaar. Omdat bij de dansgroep ook twee andere hersencentra in omvang toenamen, beschouwen de wetenschappers dansen als een veelbelovende manier om veroudering van de hersenen tegen te gaan.

De onderzoekers hopen dat ze een wetenschappelijk verantwoorde vorm van beweging kunnen ontwikkelen die voorkomt dat er gaten in de hersenen vallen en dat mensen dement worden.