Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Daarom zuigen videovergaderingen energie

Vind jij videovergaderen vermoeiender dan vergaderen in levenden lijve? Je bent niet de enige. Ons brein is expert in het lezen van gezichten, en de virtuele spelregels zetten je innerlijke oermens onder druk.

Shutterstock

Een slechte verbinding, een beeld dat blijft stilstaan en blikkerig geluid. De COVID-19-pandemie dwingt mensen wereldwijd tot nieuwe communicatiemethoden en dat betekent voor velen dat videovergaderingen bij het dagelijks leven zijn gaan horen

Misschien ben jij zo iemand die videovergaderen vermoeiend vindt, en daar is een goede verklaring voor. Je hersenen hebben het er moeilijk mee als een heleboel gezichten je elk vanuit hun eigen vierkantje op het scherm aankijken.

1: Je mist de lichaamstaal

Onze communicatie zit vol kleine, niet-talige codes die continu door je hersenen worden ontcijferd: handgebaren, snel inademen om aan te geven dat je iets wilt zeggen, veranderingen in toonhoogte, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen.

Als je live contact met iemand hebt, vangen je hersenen die kleine tekenen automatisch op terwijl ze luisteren naar dat wat er wordt gezegd. En bij een telefoongesprek kun je je op één stem concentreren terwijl je zelfs rondloopt en zo tegelijkertijd je creativiteit verhoogt.

Maar een videovergadering, waarbij je je vaak ook nog eens tot een heleboel gezichten tegelijk moet verhouden, vergt veel meer energie van de hersenen. Dat zegt Gianpiero Petriglieri, die bij de Insead Business School onderzoek doet naar de werkomgeving, tegen BBC. Je hersenen weten simpelweg niet waarop ze zich moeten richten of hoe ze de kleine tekens moeten opsporen.

Je spieren spiegelen gezichtsuitdrukkingen

Een complex samenspel zorgt ervoor dat je de emoties van andere mensen kunt aflezen. Meerdere onderzoeken duiden erop dat onze gezichtsspieren een belangrijke rol spelen bij de interpretatie van de gezichtsuitdrukkingen van anderen.

2: Vertraagde reacties maken je ongemakkelijk

Ben je er nog? Tijdens een videovergadering komen de reactie van je collega’s vaak wat langzamer door dan in het echte leven.

En kleine vertragingen kunnen je al ongemakkelijk maken en je indruk van de overige deelnemers aan de vergadering beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2014 van Duitse wetenschappers van de Bergische Universität Wuppertal.

De conclusie was dat de proefpersonen tijdens een telefoon- of videogesprek de andere deelnemers al bij een vertraging van 1,2 seconden als afwezig en minder vriendelijk ervoeren.

3: Je wordt er gestrest van om je eigen gezicht te zien

Je eigen gezicht zien terwijl je praat, kan een stressfactor zijn. Ten eerste herinnert de webcamera je er volgens onderzoekers voortdurend aan dat je bekeken wordt en daarmee ook dat je moet presteren.

Ten tweede kan het zien van je eigen gezichtsuitdrukkingen je stressniveau verhogen. Dat blijk uit een in 2020 gepubliceerd Italiaans onderzoek.

De wetenschappers ontdekten dat negatieve gevoelens als boosheid en afschuw werden versterkt als de proefpersonen tegelijkertijd hun eigen gezicht zagen. Dat was niet het geval als ze dezelfde gezichtsuitdrukkingen zagen bij andere mensen.

Gezichten blijven haken in je hersenen

Door natuurlijke selectie is het menselijk gezicht gemakkelijk herkenbaar geworden – en is het brein expert geworden in het onthouden en herkennen ervan.

Lees ook:

Hersenen

7 ideeën over de hersenen

10 minuten
Frog brain
Hersenen

Tien kleine en grote hersenen

0 minuten
Alzheimer
Hersenen

Wetenschappers onthullen: Dit zijn de organismen die je gedachten aansturen

11 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg