Shutterstock / SpeedKingz

Buitenlui hebben een betere oriëntatie

Buitenlui hebben een betere oriëntatie dan stedelingen, blijkt uit nieuw onderzoek, dat ook vaststelt dat mannen over het algemeen de weg beter kunnen vinden dan vrouwen.

Als je je eerste stapjes op het platteland hebt gezet, kun je waarschijnlijk beter de weg vinden dan je vrienden uit de stad.

De plaats van je jeugd beïnvloedt je interne kompas, blijkt uit een nieuwe studie.

In Amerikaanse steden met hun rechte straten wonen de slechtste padvinders. Kinderen uit chaotische steden als Parijs worden betere navigators, vooral in gelijksoortige omgevingen.

Hoogopgeleide buitenjongens vinden het best hun weg

Onderzoekers testten het oriëntatievermogen van bijna 400.000 mensen uit 38 landen met een videospel dat ontworpen is om mensen te controleren op vroege tekenen van alzheimer.

De deelnemers belanden in een virtuele oriëntatieloop, waarbij ze in een bepaalde volgorde van het ene naar het andere punt moeten rennen.

Screenshots från videospelet Sea Hero Quest

In de proef moesten mensen het parcours van de game Sea Hero Quest bestuderen en daarna hun weg zoeken naar een aantal posten.

© Antoine Coutrot et. al.

De proefpersonen die op het platteland waren opgegroeid, deden het gemiddeld beter dan de stadsjeugd.

Ook bleek dat navigatievaardigheden achteruitgaan met de jaren, dat mannen zich gemiddeld beter kunnen oriënteren dan vrouwen en dat een hogere opleiding goed is voor je ruimtelijk inzicht.

Jeugdstraten vormen het richtingsgevoel voorgoed

De plek waar de proefpersonen opgroeiden, beïnvloedt hun oriëntatievermogen het leven lang, blijkt uit de nieuwe studie.

De Franse en Britse onderzoekers bekeken hoe moeilijk het is om door steden te navigeren op basis van de verbindingen van wegen en straten.

Parijs heeft allerlei kronkelstraatjes die de grotere straten onder verschillende hoeken kruisen. Daarom is het ingewikkelder te navigeren in de Franse hoofdstad dan in een Amerikaanse stad als New York of Chicago, waar de haaks op elkaar staande straten een groot raster vormen.

En kinderen uit Parijs kunnen beter de weg vinden dan kinderen uit Chicago, zagen de onderzoekers aan de virtuele navigatievaardigheden van de proefpersonen.

Dit komt waarschijnlijk omdat Parijse kinderen al van jongs af aan oefenen in het vermijden van omwegen. Ze moeten dus een gevoel hebben in welke richting hun bestemming ligt – zelfs door de vele kronkelstraatjes.

Veruit de meeste proefpersonen – of ze nu uit Chicago, Mumbai of een dorp uit de Achterhoek kwamen – konden de weg het beste vinden in omgevingen die hen deden denken aan de straten van vroeger.