Buisjes repareren hersenletsel

Stamcellen zijn te groot om in alle hoeken en gaten van de hersenen te komen om letsel na een beroerte te herstellen. Daarom hebben wetenschappers een nieuw middel gevonden om hersenletsel te repareren.

Exosomen (rood) brengen actieve stoffen naar de celkernen (blauw), waardoor hersenletsel sneller geneest.

© University of Georgia

Patiënten herstellen sneller van een beroerte met behulp van een nieuwe stamceltechniek.

Een beroerte wordt veroorzaakt door een hersenbloeding of een bloedpropje in de hersenen en brengt vaak ernstig letsel toe aan het hersenweefsel van de patiënt.

Er kunnen verlammingsverschijnselen in armen en benen optreden of spraak- of evenwichtsproblemen ontstaan. Patiënten moeten langdurig revalideren om de verloren functionaliteit terug te krijgen.

Buisjes genezen hersenen sneller

Stamcellen produceren stoffen die bloedvaten en hersenweefsel terug laten groeien, maar ze vinden niet altijd hun weg naar alle hersengebieden.

Bij een nieuwe techniek oogsten wetenschappers zogeheten exosomen – kleine, buisvormige structuren die de stamcellen produceren en die de actieve stoffen transporteren.

Exosomen kunnen meer plaatsen in de hersenen bereiken dan stamcellen omdat ze kleiner zijn en obstakels kunnen passeren waar stamcellen niet langs kunnen. Daardoor kunnen deze buisjes hersenletsel sneller repareren.

Proeven zijn veelbelovend

De wetenschappers onttrekken exosomen aan stamcellen in het laboratorium en injecteren ze in de bloedvaten van het brein.

De techniek heeft tot goede resultaten geleid bij proefdieren, en nu moet de behandeling op mensen getest worden.