Er du introvert eller ekstrovert?

Ben jij introvert of extravert?

Psychologen bestempelen mensen al een eeuw lang als extravert of introvert, en nieuw hersenonderzoek ondersteunt het onderscheid tussen muurbloempjes en flapuiten.

Psychologen bestempelen mensen al een eeuw lang als extravert of introvert, en nieuw hersenonderzoek ondersteunt het onderscheid tussen muurbloempjes en flapuiten.

Lucky Business / Shutterstock

Langzaam maar zeker komt er wereldwijd een einde aan de coronalockdowns. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar introverte mensen kijken niet altijd uit naar een socialer leven en minder tijd voor zichzelf.

De psychologie werkt al met het spectrum tussen extraverte en introverte mensen sinds Carl Jung de termen in de jaren 1920 bedacht.

Nu lijkt hersenonderzoek zijn theorieën op neurologisch niveau te bevestigen.

Aan het eind van dit artikel kun je testen of je introvert of extravert bent – en of je moet lachen of huilen bij het vooruitzicht van feestjes, verjaardagen en familieweekends na het einde van de lockdown.

Extraverte hersenen belonen beter

De Oostenrijkse psycholoog Carl Jung benoemde als eerste de persoonlijkheidskenmerken die bepalen of iemand zich het meest op zijn gemak voelt in grote sociale omgevingen of in kleine, veilige groepen.

Later ontwikkelde de Duitse psycholoog Hans Eysenck de theorie verder. Volgens hem hebben extraverte mensen een lager basisniveau van ontvankelijkheid voor emoties en indrukken.

Een extraverte persoon heeft gewoon meer nodig om plezier te hebben dan een introverte.

En recent hersenonderzoek toont aan dat de Duitse psycholoog op het juiste spoor zat – ten minste één van de verschillen tussen de twee persoonlijkheidstypen is een kwestie van dopamine, het geluks- en beloningsstofje in de hersenen.

In een studie kregen groepen extraverte en introverte mensen foto’s van de natuur en gezichten te zien.

Via hersenscans ontdekten de onderzoekers dat de extraverte personen sterker reageerden op de foto’s van mensen dan de introverte personen.

Voor extraverte mensen zijn andere mensen dus een grotere bron van motivatie en/of beloning, en daarom besteden ze meer energie aan gezelligheid.

Een andere studie uit 2012 toonde aan dat introverte mensen een dikkere prefrontale cortex hebben.

Dit deel van de hersenen is actief bij abstract denken, planning en besluitvorming – vaardigheden die introverte mensen in hogere mate bezitten dan extraverte mensen.

Door de geschiedenis heen hadden persoonlijkheidstypen zo hun voor- en nadelen.

Vermoedelijk zijn introverte mensen goed in staat geweest in het wild te overleven, omdat hun verlegenheid hen uit gevaarlijke situaties houdt.

Extroverte mensen daarentegen waren zeer gemotiveerd om hun stam te helpen door te jagen of voedsel te verzamelen, ook in nijpende situaties.

Bijna niemand is alleen maar introvert of extravert.

Hoe iemand zich in een sociale omgeving gedraagt, hangt af van allerlei factoren, en veel mensen hebben zowel introverte als extraverte trekjes.

Het grijze gebied tussen introvert en extravert noemen we ambivert.