5 redenen dat linkshandigen het best zijn

De linkerhand is de hand van presidenten, boksers en grote kunstenaars. Dat zegt de wetenschap.

Obama

1. We stemmen op ze

Barack Obama, Bill Clinton, George H. W. Bush en Gerald Ford. Vier van de laatste zeven Amerikaanse presidenten waren linkshandig. Dat kan toeval zijn, maar volgens een Nederlands onderzoek is het wetenschappelijk verklaarbaar.

Uit het onderzoek blijkt dat gebaren met de rechterhand als positief en gebaren met de linkerhand als negatief worden gezien, schrijft de Huffington Post. Daar profiteren linkshandigen van in televisiedebatten, omdat het beeld wordt gespiegeld.

2. Ze denken out of the box

Het verhaal gaat dat linkshandigen artistieker zijn dan hun rechtshandige tegenhangers. Dat klopt niet helemaal, maar er zit wel een kern van waarheid in.

Volgens een onderzoek van het American Journal of Psychology zijn linkshandigen er beter in om alternatieve oplossingen te bedenken voor problemen. Met een beetje goede wil zou je kunnen zeggen dat ze daarom creatiever zijn.

3. Je moet geen ruzie met ze krijgen

Uit een Franse studie blijkt dat slechts 3 procent van de leden van primitieve pacifistische samenlevingen linkshandig is. In gewelddadige samenlevingen is dat wel 27 procent.

Volgens de onderzoekers komt dat doordat linkshandigen een voordeel hebben in gevechten. Ze kunnen hun tegenstander verrassen doordat ze met de 'verkeerde' hand slaan.

4. Ze zijn beter in sport

Als het gaat om sporten waarbij twee tegenstanders het tegen elkaar opnemen, zijn linkshandigen in het voordeel. Daar zijn de meeste onderzoekers het over eens. En het blijkt ook uit het feit dat linkshandigen op professioneel niveau oververtegenwoordigd zijn in sporten als tennis en boksen.

Een van de theorieën over de oorzaak hiervan, is dat linkshandige sporters vaker tegen rechtshandige tegenstanders spelen dan omgekeerd. Dat biedt hun een voordeel.

5. Toespraken komen makkelijker binnen

Linkshandigen kunnen beter geluiden horen die langzaam en rustig veranderen, blijkt uit een onderzoek van het Georgetown University Medical Center in Washington, VS. Dat komt doordat de rechterhersenhelft, die de linkerhand aanstuurt, beter is in het analyseren van klinkers.

Toespraken klinken vaak rustig en gelijkmatig. Daarom is het voor linkshandigen gemakkelijker om ernaar te luisteren dan voor rechtshandigen, die beter medeklinkers en snel veranderende geluiden kunnen horen.

Ben je rechtshandig en wil je liever niet weten waar linkshandigen allemaal beter in zijn? Er is hoop: 5 redenen dat rechtshandigen het best zijn.