Griezelfilm

5 horrortrucs die je de stuipen op het lijf jagen

Onze hersenen zijn gemaakt om pijlsnel te reageren op gevaar en onverwachte gebeurtenissen. Daar maken regisseurs van griezelfilms gebruik van. Geschreeuw gaat rechtstreeks naar het angstcentrum in de hersenen, terwijl bloederige scènes stresshormoon door je lichaam pompen.

28 oktober 2018 door Rikke Jeppesen en Gorm Palmgren

1. Bloed en monsters misleiden je hersenen

© Foto: Alamy. Film: The Tripper.

Regisseurs van griezelfilms willen je lijf in de alarmtoestand brengen.

Dat doen ze bijvoorbeeld met gewelddadige en bloederige scènes. Het beeld gaat naar het angstcentrum in de hersenen, dat meteen de hypofyse op de hoogte brengt. Deze kleine klier onder in de hersenen geeft de bijnieren opdracht stresshormonen je bloed in te pompen.

Die reactie maakt je lichaam klaar om te vechten of vluchten. Zo gaan je hartslag en ademhaling omhoog en spannen je spieren zich aan.

2. Schrik creëert explosie in de hersenen

© Foto: Alamy. Film: Halloween.

Als er plotseling een gruwelijk monster opdoemt uit het duister, explodeert de activiteit in het zogeheten angstcentrum in de hersenen.

Er lopen zenuwbanen naar het angstcentrum, die alleen worden geactiveerd in extreem gevaarlijke situaties, zodat je bliksemsnel kunt reageren. Schrikmomenten in een film activeren deze sluiproute in je hersenen en zetten angstreacties in gang die je verstand geheel buitenspel zetten.

3. Gegil gaat direct naar het angstcentrum

© Foto: Alamy. Film: Psycho.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een schreeuw niet op dezelfde manier binnenkomt als andere geluiden, die in het gehoorcentrum in de temporale kwabben van de hersenen worden verwerkt.

Gegil gaat rechtstreeks naar het angstcentrum, de amygdala, waardoor je direct met afschuw wordt vervuld.

Word gruwelijk veel wijzer met Wetenschap in Beeld!

Onderzoekers hebben ontdekt dat dit geluid fundamenteel verschilt van het geluidsbeeld van gewone spraak en bijzondere combinaties van frequenties bevat.

Doordat de amygdala erbij wordt betrokken, maakt een schreeuw oerinstincten bij ons los, die ons in staat stellen onmiddellijk te vluchten of de strijd aan te gaan.

Zo’n reactie was oorspronkelijk van belang voor het overleven van de mens, omdat een schreeuw aangeeft dat iets of iemand – dus ook degene die de schreeuw hoort – in gevaar is.

4. Bizarre monsters vergroten de angst

© Foto: Alamy. Film: Alien.

In de klassieker Alien komt er een afschuwelijk gedrocht uit de borst van een astronaut tevoorschijn, in The Exorcist draait het hoofd van een meisje 360 graden rond en in The Ring klimt er een geheimzinnig kind uit de televisie.

Horrorfilms excelleren in angstaanjagende gebeurtenissen die zeer onrealistisch zijn.

De bizarre scènes activeren het hersencentrum voor het opmerken van fouten, de ACC, die tevens fungeert als een soort volumeknop die je emoties harder en zachter kan zetten.

Door de bizarre beelden stuurt de ACC een stortvloed aan zenuwsignalen naar het angstcentrum, dat alarm slaat en het gevoel van angst enorm opschroeft. Daardoor gaat je hartslag als een gek omhoog, hoe onrealistisch de horrorscènes ook zijn.

5. Donkere scènes maken je somber

© Foto: Alamy. Film: The Blair Witch Project.

Veel scènes in griezelfilms zijn bedoeld om de kijker zenuwachtig te maken. Daarom komen er in zulke films maar weinig lichte, zonnige dagen voor.

Zwak licht, donkere kleuren en stromende regen creëren visuele indrukken die via het hersengebied de thalamus naar het onderste deel van de frontale kwabben achter de ogen gaan.

Hier lokken de beelden een toestand van somberheid uit, waar angst makkelijk grip op krijgt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: