Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nachtmerrie

13 dingen die je nog niet wist over nachtmerries

Je kent iedereen die erin voorkomt, ze zijn goed voor je gezondheid en ze kunnen chronisch worden. Nachtmerries zijn niet alleen maar enge dromen – er zit meer in dan je denkt.

1. Ze zijn speciaal ontworpen voor jou

© Shutterstock

Je nachtmerries zijn precies afgestemd op wat jou bang maakt. Daardoor kunnen jouw nachtmerries voor iemand anders heel gewone dromen zijn. Het kan dan ook zijn dat je niet begrijpt waar iemand het over heeft als hij over zijn nachtmerries vertelt.

2. Het zijn allemaal bekenden

Alle mensen die een rol spelen in je nachtmerries heb je al eens eerder gezien. Het kan zijn dat je ze alleen op straat bent gepasseerd of op tv hebt gezien, maar volslagen vreemden zijn het nooit.

3. Houd alcohol en stress op afstand

© Shutterstock

Er is een verband tussen enge dromen en slecht slapen. Wind je daarom niet te veel op en laat de fles staan als je nachtmerries wilt vermijden. En snoep niet vlak voor het slapengaan. Je kunt ook nachtmerries krijgen doordat je verbranding in gang wordt gezet, wat de slaap verstoort.

4. Je oogleden trillen

© Giphy

Nachtmerries ontstaan in de remslaap, de fase van de slaap waarin we dromen. Gemiddeld hebben we vier à vijf remperioden per nacht.

5. Blinden hebben ze ook

Je hoeft niet te weten hoe de enge persoon in je dromen eruitziet. Het is genoeg om iemand te ruiken of te horen praten. Blinden hebben ook nachtmerries, maar die spelen in op andere zintuigen dan het oog.

6. Achtervolging en verwarring

© Shutterstock

Er is verschillende malen onderzocht waar we het vaakst akelig over dromen. Maar de onderzoeken kwamen niet uit op dezelfde conclusie. Sommige nachtmerries worden echter in de meeste onderzoeken genoemd: die waarin je wordt achtervolgd, die waarin je valt en die waarin je iemand kwijtraakt die je lief is.

7. De droom blijft hangen

Een van de kenmerken van nachtmerries is dat je vaak halverwege wakker wordt. Als je midden in een droom ontwaakt, blijft hij je beter bij. Daarom kan het moeilijk zijn om het gevoel van een nachtmerrie af te schudden.

8. Ze bedoelen het goed

© Shutterstock

In lichamelijk opzicht zijn nachtmerries goed voor je. Nachtmerries komen voor tijdens de remslaap, als de hersenen je bloed richting de ledematen sturen in plaats van naar zichzelf, en dat is goed voor het herstel van je lichaam.

Stresshormonen, het immuunsysteem en de bloeddruk profiteren allemaal van dit type slaap. Slaap dus maar lekker door je nachtmerries heen – je hebt er baat bij.

9. Ze hebben kunst voortgebracht

In de loop der tijd zijn nachtmerries voor veel kunstenaars een belangrijke inspiratiebron geweest. Zo laat de horrorschrijver Stephen King zich sterk inspireren door zijn eigen enge dromen. Hetzelfde gold voor de schilder Salvador Dalí (foto).

10. Ze kunnen chronisch worden

© Shutterstock

Als je vaak hevige nachtmerries hebt, kan dat leiden tot een slaapstoornis. De stoornis, die in het Engels "nightmare disorder" heet, houdt je wakker omdat je bang bent om in slaap te vallen en verder te dromen.

11. Sommige mensen zijn er dol op

Niet iedereen vindt nachtmerries vervelend. Slaaponderzoekers ontdekten zelfs dat sommige mensen het jammer vonden dat ze midden in een nachtmerrie wakker werden. Zij ervoeren de droom als spannend – alsof ze meespeelden in een actiefilm.

12. Gemengde gevoelens

© Shutterstock

Angst is niet de dominante emotie. Uit onderzoeken blijkt dat mensen met een nachtmerrie meestal verwarring, schuld of afschuw voelden voordat ze badend in het zweet wakker werden.

13. Ze veranderen je gedrag

Als je droomt over een vliegtuig dat neerstort of een trein die wordt gebombardeerd, is de kans groot dat je je reisplannen wijzigt of de reis zelfs annuleert. Dat blijkt uit een onderzoek van de Carnegie Mellon University.

Lees ook:

Slaapwandelen
Hersenen

Slaapwandelen – waardoor lopen mensen rond in hun slaap?

2 minuten
Intelligentie
Intelligentie

4 dingen die alleen slimme mensen doen

5 minuten
Hersenen

Herpes kan tot alzheimer leiden

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg