Shutterstock
Schreeuwend gezicht

13 dingen die je nog niet wist over nachtmerries

Nachtmerries kunnen onder andere worden veroorzaakt door stress en snoepen, en veel nachtmerries gaan over achtervolgd worden. Nachtmerries kunnen chronisch worden en tot een slaapstoornis leiden.

1. Nachtmerries zijn speciaal ontworpen voor jou

Je nachtmerries zijn precies afgestemd op wat jou bang maakt. Daardoor kunnen jouw nachtmerries voor iemand anders heel gewone dromen zijn. Het kan dan ook zijn dat je niet begrijpt waar iemand het over heeft als hij over zijn nachtmerries vertelt.

Griezel die om de hoek van een deur kijkt
© Shutterstock

2. Je kent iedereen die in je nachtmerries voorkom

Alle mensen die een rol spelen in je nachtmerries heb je al eens eerder gezien. Het kan zijn dat je ze alleen op straat bent gepasseerd of op tv hebt gezien, maar volslagen vreemden zijn het nooit.

3. Alcohol en stress lokken ze uit

Er is een verband tussen enge dromen en slecht slapen. Wind je daarom niet te veel op en laat de fles staan als je nachtmerries wilt vermijden. En snoep niet vlak voor het slapengaan. Je kunt ook nachtmerries krijgen doordat je verbranding in gang wordt gezet, wat de slaap verstoort.

Kind in de gang van een ziekenhuis
© Shutterstock

4. Je oogleden trillen bij een nachtmerrie

Nachtmerries ontstaan in de remslaap, de fase van de slaap waarin we dromen. Gemiddeld hebben we vier à vijf remperioden per nacht.

5. Blinden hebben ze ook

Je hoeft niet te weten hoe de enge persoon in je dromen eruitziet. Het is genoeg om iemand te ruiken of te horen praten. Blinden hebben ook nachtmerries, maar die spelen in op andere zintuigen dan het oog.

Blindentaal
© Shutterstock

6. Nachtmerries gaan vaak over achtervolgd worden en verwarring

Er is verschillende malen onderzocht waar we het vaakst akelig over dromen. Maar de onderzoeken kwamen niet uit op dezelfde conclusie. Sommige scenario’s worden echter in de meeste onderzoeken genoemd: die waarin je wordt achtervolgd, die waarin je valt en die waarin je iemand kwijtraakt die je lief is.

Persoon valt in een gat
© Shutterstock

7. Nachtmerries blijven hangen

Een van de kenmerken van nachtmerries is dat je vaak halverwege wakker wordt. Als je midden in een droom ontwaakt, blijft hij je beter bij. Daarom kan het moeilijk zijn om het gevoel van een nachtmerrie af te schudden.

8. Ze bedoelen het goed

In lichamelijk opzicht zijn nachtmerries goed voor je. De nare dromen komen voor tijdens de remslaap, als de hersenen je bloed richting de ledematen sturen in plaats van naar zichzelf, en dat is goed voor het herstel van je lichaam.

Stresshormonen, het immuunsysteem en de bloeddruk profiteren allemaal van dit type slaap. Slaap dus maar lekker door je nachtmerries heen – je hebt er baat bij.

Spoken in een donkere ruimte
© Shutterstock

9. Nachtmerries hebben kunst voortgebracht

In de loop der tijd zijn nachtmerries voor veel kunstenaars een belangrijke inspiratiebron geweest.

Zo laat de horrorschrijver Stephen King zich sterk inspireren door zijn eigen enge dromen. Hetzelfde gold voor de schilder Salvador Dalí, die onder meer bekend is om het schilderij De volharding der herinnering (foto).

Schilderij van Dalí, surrealisme
© Shutterstock

10. Nachtmerries kunnen chronisch worden

Als je vaak hevige nachtmerries hebt, kan dat leiden tot een slaapstoornis. De stoornis, die in het Engels "nightmare disorder" heet, houdt je wakker omdat je bang bent om in slaap te vallen en verder te dromen.

11. Sommige mensen zijn er dol op

Niet iedereen vindt nachtmerries vervelend. Slaaponderzoekers ontdekten zelfs dat sommige mensen het jammer vonden dat ze midden in een nachtmerrie wakker werden. Zij ervoeren de droom als spannend – alsof ze meespeelden in een actiefilm.

Actiescène met explosie
© Shutterstock

12. Er bestaan gemengde gevoelens over nachtmerries

Angst is niet de dominante emotie. Uit onderzoeken blijkt dat mensen met een nachtmerrie meestal verwarring, schuld of afschuw voelden voordat ze badend in het zweet wakker werden.

Vrouw met handen voor het gezicht
© Shutterstock

13. Ze veranderen je gedrag

Als je droomt over een vliegtuig dat neerstort of een trein die wordt gebombardeerd, is de kans groot dat je je reisplannen wijzigt of de reis zelfs annuleert. Dat blijkt uit een onderzoek van de Carnegie Mellon University.