meisjes trauma top

PTSS verandert kinderhersenen

Onderzoekers hebben ontdekt dat traumatische stress een heel ander effect heeft op meisjes dan op jongens. Op scans zijn concrete verschillen in een bepaald hersengebied aan te wijzen.

Jongens en meisjes reageren heel anders op een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University vonden structurele verschillen in de hersenen van jongens en meisjes met PTSS. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Depression and Anxiety.

Kinderen zonder trauma zijn gelijk

De onderzoekers maakten een MRI-scan van in totaal 59 proefpersonen in de leeftijd van 9 tot 17 jaar. 30 van deze proefpersonen vertoonden als gevolg van uiteenlopende ervaringen symptomen van een trauma, terwijl dat bij de 29 personen in de controlegroep niet zo was.

Alle kinderen en jongeren hadden een vergelijkbaar IQ.

Er was geen verschil tussen de hersenen van de jongens en meisjes zonder trauma. Maar dat was anders bij de kinderen die een traumatische ervaring hadden meegemaakt.

Hersendeel krimpt bij meisjes

De verschillen waren te zien in het hersengebied insula. Dit gebied is betrokken bij de verwerking van emoties en bij empathie.

De jongens met PTSS hadden een grotere insula – zowel qua massa als oppervlakte – dan de jongens in de controlegroep. Bij meisjes met PTSS was de insula juist kleiner dan die van de meisjes zonder een trauma.

Verschillende behandelingen nodig

Omdat de onderzoekers alleen de scans hebben bestudeerd, kunnen ze nog niet zeggen of het verschil invloed heeft op bijvoorbeeld de verwerking van emoties en empathie.

Maar volgens onderzoeksleider Megan Klabunde wijzen de resultaten er mogelijk op dat jongens en meisjes totaal verschillende traumasymptomen laten zien en dus baat kunnen hebben bij een andere behandeling.