10 tekenen van dementie

De hersenen van patiënten met dementie kwijnen langzaam weg. Het kan lastig zijn om de ziekte vroeg te ontdekken, maar bij deze tien tekenen moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

Hersenscans kunnen laten zien of de frontaalkwabben getroffen zijn door dementie.

© Shutterstuck

Dementie vreet de hersenen langzaam weg, en op dit moment is er geen behandeling die de aandoening kan genezen. Maar er zijn wel middelen die de ontwikkeling vertragen. Daarom kun je de ziekte maar het best zo vroeg mogelijk op het spoor komen.

Het begrip dementie is een verzamelnaam voor meerdere ziekten die de hersenen aantasten. De meest voorkomende is alzheimer, waarbij zich klontjes van het eiwit bèta-amyloïde ophopen in de hersenen en de hersencellen op termijn afsterven.

Alleen een arts kan de diagnose stellen, maar je kunt een oogje houden op bepaalde aanwijzingen. De Amerikaanse alzheimervereniging heeft er tien aangewezen die erop kunnen duiden dat een dementieziekte de hersencellen aan het wegvreten is.

1. Dementen vergeten

... meer dan anderen. Het is bijvoorbeeld niet normaal om te vergeten waar je naartoe onderweg bent of wie je net gesproken hebt.

2. Ze hebben moeite met bekende taken

De meeste mensen vergeten wel eens een telefoonnummer, maar dementen vergeten soms hoe je een telefoon gebruikt.

3. Woorden verdwijnen

Het is normaal om af en toe niet uit je woorden te kunnen komen, maar dementen vervangen soms gewone woorden door totaal andere, waardoor ze niet te begrijpen zijn.

4. Ze verdwalen

Patiënten met een dementieziekte verdwalen soms in een omgeving die ze als hun broekzak kennen of vergeten waar ze zijn en hoe ze er zijn gekomen.

5. Ze nemen merkwaardige besluiten

Soms laat het inschattingsvermogen van dementen te wensen over. Zo kunnen ze besluiten dat het een goed idee is om zomerkleren te dragen als het buiten sneeuwt.

6. Ze kunnen niet abstract denken

Gewone uitdrukkingen kunnen soms onbegrijpelijk worden voor dementen, en ze begrijpen beeldspraak vaak verkeerd.

7. Dingen verdwijnen

We zijn allemaal onze sleutels wel eens kwijt, maar dementen leggen dingen soms op rare plaatsen, bijvoorbeeld hun portemonnee in de koelkast.

8. Stemmingswisselingen

Als ze in een niet vertrouwde situatie komen, worden dementen vaak bang, wantrouwig of verward.

9. Veranderde persoonlijkheid

Dementen lijken soms gevoelloos en flappen alles eruit wat ze denken, al is het kwetsend voor anderen.

10. Initiatief verdwijnt

Ze trekken zich terug in zichzelf en laten hobby’s en sociale activiteiten varen.