10 akelige geluiden: Daarom kun je er niet tegen

Je krijgt er koude rillingen van. Onderzoekers hebben de 10 akeligste geluiden op een rij gezet, en weten waarom we er zo'n hekel aan hebben.

Nagels op het schoolbord
© Shutterstock

Lange nagels op het schoolbord, een vork die over een bord schraapt en babygehuil. Van bepaalde geluiden word je knettergek.

Een team wetenschappers van Newcastle University onderzocht in 2012 het verband tussen geluid en een naar gevoel bij mensen en stelde op basis daarvan een lijst op met de 10 akeligste geluiden.

Frequentie bepaalt mate van irritatie

Het onderzoeksteam scande 13 personen met een MRI-scanner terwijl ze naar akelige geluiden moesten luisteren. Daarbij moesten de proefpersonen aangeven hoe erg ze die geluiden precies vonden.

Analyses van de resultaten wijzen uit dat we vooral slecht tegen geluiden kunnen met een frequentie tussen de 2000 en 5000 hertz. In dit gebied ligt bijvoorbeeld ook gekrijs.

De reden daarvoor moeten we zoeken in de amygdala, het hersengebied dat onder meer verdedigingsreacties aanstuurt.

Naar geluid is als angst

Als het gehoorcentrum (de auditieve schors) in de hersenen wordt blootgesteld aan akelige geluiden, dan komen de signalen sterker in de amygdala aan, zo bleek uit het onderzoek.

De amygdala wordt actief en brengt een afweerreactie op gang, in het geval van de geluiden is dat het onbehagen dat je ervaart.

We hebben de irritante geluiden in een video verzameld. Kijk maar of je hem tot het einde uit kunt zien.