Heroïnevaccin moet drugsverslaafden genezen

Een nieuw vaccin tegen heroïne gaat de roes die de euforisende drug opwekt tegen. Wetenschappers hopen dat de injectie afkickende verslaafden kan helpen.

Heroïnevaccin

Een nieuw vaccin moet de heroïneroes in het lichaam remmen.

© Shutterstock

Een vaccin tegen druggebruik, dat is een Californisch wetenschapsteam aan het ontwikkelen. Een proef met apen laat zien dat de roes die de dieren beleven geremd kan worden door ze te injecteren met het vaccin.

Met het vaccin willen de wetenschappers een deel van de motivatie wegnemen die verslaafden ertoe aanzet de drugs steeds opnieuw te nemen, en tevens een terugval tijdens het afkicken voorkomen.

Lichaam valt heroïne aan

Het heroïnevaccin werkt volgens hetzelfde principe als een vaccin tegen een ziekte. Het bevat een klein stukje van het heroïnemolecuul en zet daardoor het immuunsysteem aan tot de aanmaak van antistoffen tegen heroïne.

Dan ligt er een aanvalsplan klaar op het moment dat de drug in de bloedbaan geïnjecteerd wordt. De antistoffen herkennen de heroïnemoleculen onmiddellijk en neutraliseren ze voordat ze de hersenen bereiken. Daardoor blijft het gevoel van een roes uit.

Bij de proef dienden onderzoekers van The Scripps Research Institute in Californië in de VS het vaccin toe aan drie resusapen, waarna de dieren een verschillende dosis heroïne kregen. In alle gevallen reageerde het immuunsysteem van de apen en bleef het effect van de drug tot acht maanden later uit.

Heroïnevaccin moet op mensen getest

Twee apen hadden het vaccin al eerder gekregen en hadden een extra sterke afweer. De wetenschappers hopen dat ze verslaafden op termijn vrijwel immuun kunnen maken voor de roes die heroïne opwekt. Daardoor zullen ze wellicht van het bedwelmingsmiddel afblijven.

Het is voor het eerst dat een vaccin tegen een zogenoemd opiaat zo ver gekomen is, en de wetenschappers willen het nu op mensen testen.