Shutterstock

Hebben kinderen een moeder en een vader nodig?

Doen kinderen met twee moeders of vaders het even goed als kinderen met een vader en moeder?

In de VS groeien zo’n 191.000 kinderen op met ouders van hetzelfde geslacht. Nu is onderzocht hoe deze kinderen het o.a. op school doen.

Bijna 3000 kinderen met ouders van hetzelfde geslacht werden vergeleken met kinderen met een moeder en een vader. Het bleek dat kinderen met ouders van hetzelfde geslacht het op de basisschool beter deden en een 5 procent grotere kans hadden om naar het gymnasium te gaan.

5 procent groter is de kans van kinderen van homoseksuele stellen om naar het gymnasium te gaan vergeleken met kinderen van heterostellen.

Dat komt onder meer doordat homoseksuele ouders over het algemeen meer tijd, energie en geld investeren in een kind, omdat ze praktische en sociale hindernissen moeten overwinnen om ouders te worden.
Verder kiezen lesbische stellen vaak voor een spermadonor met gunstige eigenschappen als een hoog IQ.

Daarnaast brengen vrouwen gemiddeld meer tijd door met hun kroost dan mannen, wat bijvoorbeeld het communicatievermogen van de kinderen ten goede komt. Kinderen van een lesbisch stel krijgen dus theoretisch extra veel vrouwelijke aandacht.

Onderzoeken laten daarnaast zien dat ook homoseksuele vaders meer tijd doorbrengen met hun kinderen dan heteroseksuele vaders.

Wetenschappers zijn het erover eens dat kinderen van homoseksuele stellen het in sociaal en psychisch opzicht minstens even goed doen als kinderen uit een traditioneel gezin, wat erop duidt dat stabiliteit en sociaal-economische status belangrijker zijn dan het geslacht van de ouders.