Heb jij een vriend of vriendin geghost? Let op, dat kan gevolgen krijgen

Als een vriend of date zonder uitleg in rook opgaat, kan dat kwetsend zijn. Maar het kan ook negatieve gevolgen hebben voor degene die de stekker eruit trekt, blijkt uit onderzoek.

Vanwege digitale media komt het verschijnsel ghosting steeds vaker voor. Met één klik kun je iemand blokkeren zonder het uit te hoeven leggen.

© Shutterstock

Je hebt het misschien weleens meegemaakt. Een vriend, vriendin of geliefde verdwijnt zonder enige uitleg en doet vervolgens of je niet meer bestaat.

Dit verschijnsel heet ghosting, en de in de steek gelaten partij kan gekwetst en vol vragen achterblijven.

Als je het slachtoffer bent, kun je je naar voelen, maar het kan ook vervelend zijn om degene te zijn die ghost. Dat blijkt uit een studie in Telematics and Informatics.

Volgens de onderzoekers hebben de meeste onderzoeken naar ghosting zich tot nu toe gericht op de effecten voor degene die in de steek gelaten wordt.

Maar we weten te weinig over de persoon die ghost, zegt hoofdauteur Michaela Forrai, die ook toegeeft de strategie zelf te hebben gebruikt.

Daarom besloten zij en haar collega’s zich te richten op de motieven van de ghoster en de gevolgen vanuit zijn of haar perspectief

Neiging tot depressie

De onderzoekers voerden twee enquêtes uit met vier maanden ertussen. Aan het eerste onderzoek namen 978 deelnemers deel, van wie er 415 ook de tweede lijst invulden.

© Shutterstock

Een wijdverbreide trend

De deelnemers beantwoordden vragen die een beeld gaven van hun neiging tot ghosting van vrienden of geliefden, hoewel het begrip ‘ghosting’ niet expliciet in de vragen voorkwam.

Daarnaast beantwoordden ze een aantal andere vragen om meer te weten te komen over hun gevoel van eigenwaarde, mogelijke depressieve neigingen en of ze zich overweldigd voelden door de hoeveelheid berichten op hun sociale media-accounts.

Relatie is anders dan vriendschap

Volgens de onderzoekers voelden degenen die geliefden ghostten zich vaak overbelast door de communicatie op sociale media. Bovendien bleek dat ghosters vaak niet het gevoel hadden dat ze er slechter van werden als ze het contact met een date zonder verdere uitleg verbraken.

Het werkt anders in vriendschapsrelaties. De onderzoekers ontdekten dat degenen die vrienden ghostten de neiging hadden om na verloop van tijd depressieve gevoelens te ontwikkelen.

Volgens de onderzoekers leidt het ghosten van vrienden of geliefden echter op de lange termijn niet tot een lager zelfbeeld voor de ghosters.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan het onderzoek was ruim 19 jaar, en er waren iets meer vrouwen dan mannen. Daarom weerspiegelen de resultaten niet noodzakelijk patronen bij oudere mensen die ghosten, benadrukken de onderzoekers.