Shutterstock
verwijderde milt

Wat doet de milt en heb je hem wel nodig?

Je hoort weleens dat de milt is verwijderd bij mensen na een verkeersongeluk. Is de milt een overbodig orgaan?

Wat is de functie van de milt?

De milt is een orgaan met meerdere functies.

Zo kan de milt het bloedverlies helpen minimaliseren na een ongeluk. In de milt wordt namelijk bloed bewaard, dat kan worden vrijgegeven als er behoefte aan is.

De milt van een gezonde persoon kan 240 milliliter bloed bevatten.

De milt vormt ook een belangrijke filter voor het bloed. Hij zuivert het bloed van afvalstoffen en bacteriën en breekt oude of beschadigde bloedcellen af. Daarbij hergebruikt de milt ook bruikbare voedingsstoffen, zoals ijzer, die bij andere lichaamsfuncties kunnen worden ingezet.

Ook zorgt de milt ervoor dat het bloed dat door je lichaam stroomt schoon is en optimaal werkt.

Waar zit de milt?

De milt zit links van de maag, direct onder het middenrif. De grootte wisselt, maar doorgaans weegt hij 150 à 200 gram en is hij zo groot als een vuist.

De milt zit aan de linkerkant van de buik

De milt zit aan de linkerkant van de buik en kan daardoor kwetsbaar zijn als je een stomp in je buik krijgt.

© Shutterstock

Wat is een vergrote milt?

Bepaalde ziekten kunnen leiden tot een vergrote milt. Zo kan de ziekte van Pfeiffer een vergrote milt veroorzaken.

Dat deze ziekte leidt tot een vergrote milt, komt doordat gezonde bloedcellen samen met beschadigde bloedcellen worden gefilterd. Dat betekent dat zich gezonde bloedcellen ophopen in de milt, wat een vicieuze cirkel in gang kan zetten.

Hoe meer gezonde bloedcellen zich ophopen, hoe groter de milt wordt en hoe meer gezonde bloedcellen er worden opgevangen, waardoor de milt nog groter wordt.

Een vergrote milt kan gevaarlijk zijn. Een vergrote milt bevat veel bloed, en als het orgaan wordt geperforeerd, bijvoorbeeld door een klap bij een contactsport, kan er levensbedreigend bloedverlies ontstaan.

Een vergrote milt kan op twee manieren worden behandeld: de onderliggende ziekte aanpakken of de milt verwijderen.

Je kunt prima zonder milt

Omdat de milt maar een dun velletje heeft en zacht is, is hij kwetsbaar bij slagen tegen de buik. Maar gelukkig kun je prima doorleven als een beschadigde milt verwijderd wordt.

Want hoewel de milt een belangrijk onderdeel is van het immuunsysteem, kunnen veel functies ervan worden overgenomen door de lever en door andere delen van het lymfestelsel.

Zonder milt loop je wel meer risico op infecties met bepaalde bacteriën die levensbedreigende ziekten kunnen veroorzaken, zoals pneumokokken en meningokokken.

Dit komt doordat andere delen van het lymfestelsel de rol van de milt in het filteren en het bestrijden van bepaalde bacteriën in het bloed niet volledig kunnen overnemen.

Daarom wordt mensen zonder milt aangeraden zich regelmatig te laten vaccineren tegen ziekten die gewoonlijk door de milt worden bestreden.