Shutterstock

Heb ik een boosterprik nodig?

Als ik net COVID-19 heb gehad, moet ik dan wachten met mijn derde prik?

Je vermogen om je lichaam te beschermen tegen corona hangt af van het aantal antistoffen in je bloed. Een virusinfectie en een vaccinatie lokken de productie daarvan uit, want het afweersysteem vecht tegen de infectie.

Als je lichaam niet meer blootgesteld wordt aan het virus, daalt het antistoffengehalte. Daarom kan een derde vaccinatie de bescherming op peil houden.

In Nederland heeft bijna 72 procent van de bevolking een booster gekregen. In Israël krijgt men al een vierde prik.

Hoewel de prik het aantal antistoffen verhoogt en extra bescherming biedt, is er geen reden tot haast als je net besmet bent. Dat is de reden dat je in Nederland na besmetting drie maanden moet wachten met een boosterprik.

Het vaccin kan namelijk het immuunsysteem onnodig energie kosten als het juist bezig is om weer op te krabbelen na de ziekte.

Antistoffen blijven vijf tot zeven maanden in je bloed

Voor mensen die weinig risico lopen op besmetting – bijvoorbeeld omdat ze zich niet vaak in grote gezelschappen bevinden – is het wellicht verstandig om nog langer te wachten met het halen van een boosterprik.

Hoe lang iemand op zijn natuurlijke immuniteit kan teren, hangt onder meer af van de intensiteit en lengte van het ziekteverloop. Een onderzoek wees uit dat besmette personen met milde symptomen minstens vijf tot zeven maanden later nog steeds antistoffen hadden.