Shutterstock

Groot onderzoek onthult wanneer mannen en vrouwen ‘ik hou van je’ zeggen

Eén geslacht is het snelst in het denken én het uitspreken van de vier belangrijke woorden tegen hun geliefde.

Een van de grootste mijlpalen in een nieuwe relatie is wanneer jij en je partner voor het eerst tegen elkaar zeggen dat jullie van elkaar houden.

Als je bang bent dat je te snel ‘ik hou van je’ zegt, let dan even op: een onderzoek van de Abertay University laat zien hoe lang het gemiddeld duurt voordat mensen hun liefde verklaren.

In 2022 vroegen onderzoekers aan 3109 volwassenen uit zeven landen welke partner als eerste ‘ik hou van je’ zei in hun meest recente relatie.

Ze vroegen ook hoe lang het duurde voor ze erover na begonnen te denken om ‘ik hou van je’ te zeggen en wanneer zij en hun partner de woorden daadwerkenlijk uitspraken.

Uit het onderzoek bleek dat mannen in alle landen en culturen het snelst hun liefde verklaren.

Meerderheid wacht net geen 4 maanden

Het onderzoek wijst uit dat mannen 69 dagen na het begin van een relatie overwegen om ‘ik hou van je’ te zeggen, terwijl vrouwen dat pas na 77 dagen doen. Dit betekent dat beide geslachten gemiddeld circa 2,5 maand wachten.

Als het gaat om het daadwerkelijk zeggen van de vier woorden, blijkt dat mannen gemiddeld na 107 dagen hun liefde uiten, terwijl vrouwen iets langer wachten en na 122 dagen de magische woorden uitspreken.

Dit komt neer op 3,5 maand voor mannen en 4 maanden voor vrouwen.

Een vijfde van de ondervraagden zei dat ze hun gevoelens na één tot twee maanden bekend hadden gemaakt, terwijl een vergelijkbaar deel ‘ik hou van je’ zei tussen de vijf en zes maanden nadat ze hun partner hadden ontmoet.

Slechts één op de tien mensen zei ‘ik hou van je’ binnen één tot drie weken nadat ze hun geliefde hadden ontmoet, en evenveel mensen hadden zeven maanden nodig om de woorden uit te spreken.