Shutterstock

Groeien je neus en oren je hele leven door?

Het is een wijdverbreide mythe dat je oren en neus je hele leven blijven groeien. Klopt dat echt?

‘Je oren en neus groeien je hele leven lang.’ Zo luidt een wijdverbreide mythe, maar volgens de medische literatuur is er geen bewijs voor dit idee.

Er is niets bijzonders aan de manier waarop deze organen groeien. Dat betekent dat ook je neus, oren, handen en voeten niet meer groter worden als je lichaam zo tussen je 16e en 18e levensjaar ophoudt met groeien.

Daarom heb je bijvoorbeeld je hele volwassen leven dezelfde schoenmaat.

Zwaartekracht trekt aan je oren

Het kan echter wel lijken alsof je oren en neus groeien naarmate je ouder wordt.

Volgens sommige wetenschappers komt dat omdat de zwaartekracht je leven lang aan je gezicht trekt, waardoor alles, inclusief neus en oren, in de loop der jaren wat verzakt en er groter uitziet.

Andere onderzoekers denken dat neus en oren inderdaad groter worden met de jaren doordat het weefsel slapper wordt.

Vanwege het slappere weefsel worden oren en neus langer, maar ze groeien niet op de manier zoals ze dat in de kindertijd doen.

Volgens een ouder Brits onderzoek van het Royal College of General Practitioners groeien je oren gemiddeld 0,22 millimeter per jaar.

Ziekten kunnen groei beïnvloeden

Er bestaan ook ziekten die de groei van bepaalde lichaamsdelen beïnvloeden.

De aandoening acromegalie wordt veroorzaakt door een gezwel in de hypofyse. In de loop van vijf tot tien jaar groeien bij patiënten het gezicht, de handen en de voeten gestaag.

Acromegalie is een zeer zeldzame ziekte die groei van lichaamsdelen als handen, voeten, tong en voorhoofd veroorzaakt.

© Shutterstock

Als de ziekte niet behandeld wordt, kunnen de veranderingen groot zijn. De behandeling bestaat uit een combinatie van chirurgie en medicijnen.