Gids: De 5 beste versiertips van de wetenschap

Moet je het bericht meteen beantwoorden? En wat eet je tijdens je date? De vragen stapelen zich op als je iemand wilt versieren. Gelukkig heeft de wetenschap de antwoorden. Dit zijn de beste versiertips van onderzoekers.

Man met zonnebloem
© Shutterstock

Vrienden

Zet je vrienden in

Effect: Met een groot sociaal netwerk kom je over als een goede keuze.

Zet je vrienden in
© Shutterstock

Waarom?

De hunkering van de hersenen naar beloningen stuurt je op andere mensen af, dus als je de kans wilt vergroten om iemands aandacht te trekken, is het cruciaal dat je jezelf neerzet als de hoofdprijs.

En volgens Amerikaanse studies wordt een goed sociaal netwerk gezien als een waardevolle kwaliteit. De meeste mensen vallen daarom eerder op iemand die lid is van een grote groep – vooral als die persoon overkomt als de groepsleider.

Hoe?

Als je met iemand bent in wie je geïnteresseerd bent, zorg er dan voor dat er goede vrienden in de buurt zijn. Probeer over te komen als het middelpunt van de vriendengroep – degene die het initiatief neemt en het woord voert.

Studies tonen ook aan dat de meeste mensen zich aangetrokken voelen tot mensen die glimlachen, een open houding hebben en anderen aan het lachen kunnen maken met hun goede humeur. Dus niet je armen over elkaar slaan en mokken – vertel een grappig verhaal waar je vrienden van in de lach schieten.

Verwachting

Laat je uitverkorene wachten

Effect: De verwachting brengt de hersenen in een roes.

Laat je uitverkorene wachten
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Waarom?

Als je iemand half en half aan de haak hebt geslagen, is er een goede reden om je vervolgens weer even in te houden. Vriendelijke woorden, liefkozingen en aandacht zorgen ervoor dat de hersenen het dopamine afgeven, wat iemand in een roes kan brengen.

Maar in sommige gevallen kan de verwachting van die roes een even krachtige dopamineroes opwekken. Dus als je een beetje strategisch bent met je lieve woordjes en aanrakingen, vergroot je waarschijnlijk het geluksgevoel dat je uitverkorene voor je koestert.

Hoe?

Voor deze tactiek moet je al een zekere romantische band hebben opgebouwd met de persoon die je wilt versieren. Misschien hebben jullie al gezoend. Het belangrijkste is echter dat de ander je weer wil zien. In dat geval is het een goed idee om wat langer te wachten – met afspreken, een bericht beantwoorden of een kus geven.

Doe je zelfs alsof je nog niet helemaal overstag bent, dan zal de ander een nog sterkere roes ervaren op het moment dat jij ervoor gaat.

Oogcontact

Maak oogcontact

Effect: Oogcontact vergroot de veiligheid en het vertrouwen.

Maak oogcontact
© Shutterstock

Waarom?

Oogcontact is een essentiële menselijke behoefte waardoor we ons gezien voelen in sociale omgevingen. Daarom is oogcontact natuurlijk belangrijk als we iemand willen aantrekken. Studies tonen aan dat andere mensen je interessanter vinden en beter onthouden wat je zegt als je meer dan 30 procent van het gesprek oogcontact houdt.

Bovendien helpt oogcontact bij eerlijkheid, want we liegen minder snel als mensen ons in de ogen kijken als we praten.

Hoe?

Zorg ervoor dat je je potentiële partner in de ogen kijkt als je praat. Het schept vertrouwen en een diepere band tussen jullie. Maar overdrijf het ook weer niet. Net als bij aanrakingen kan het eerder ongemakkelijk dan liefdevol zijn als je iemand te vaak in de ogen kijkt, zeker als de ander nog niet weet wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft.

Studies tonen verder aan dat je het oogcontact het beste regelmatig kunt verbreken. Meer dan drie seconden oogcontact per keer kan een negatief effect hebben.

Voedsel

Serveer iets zoets

Effect: De hersenen gooien suiker en liefde op één hoop.

Serveer iets zoets
© Shutterstock

Waarom?

We hebben van nature een zwak voor suiker. Het lichaam krijgt er snel energie van, en miljoenen jaren evolutie hebben er daarom voor gezorgd dat we ernaar hunkeren. Dit komt doordat er na het eten van suiker een neurotransmitter, dopamine, vrijkomt in de beloningscentra van de hersenen, waardoor we een gevoel van genot krijgen dat we steeds opnieuw willen ervaren.

Dezelfde afgifte van dopamine vindt plaats als we verliefd zijn, en de hersenen kunnen daarom moeite hebben om onderscheid te maken tussen de twee.

Hoe?

Geef je date een doos bonbons, of eet samen een ijsje. Het belangrijkste is dat je aanwezig bent als je date de zoetigheid naar binnen werkt.

Experimenten wijzen uit dat zoet voedsel je aantrekkelijker maakt. Sommige proefpersonen kregen daarbij voedsel of drank met een hoog suikergehalte voorgeschoteld, en anderen niet. Vervolgens werd hun gevraagd foto’s van verschillende gezichten te beoordelen. Mensen die suiker hadden gekregen, vonden de gezichten eerder aantrekkelijk.

Berichten

Antwoord binnen een dag

Effect: De versierkans neemt met 1 procent af voor elke dag zonder antwoord.

Antwoord binnen een dag
© Shutterstock

Waarom?

Als je een bericht van je beoogde partner hebt ontvangen, wacht dan even met antwoorden. Als hij of zij in je geïnteresseerd is, zal de opwinding van het uitkijken naar een antwoord dopamine in haar of zijn hersenen vrijmaken. Dit schept plezier, en het zal jullie band versterken.

Hiervoor moet er wel al een band zijn, en ook hier geldt: overdrijf het niet, want uit experimenten blijkt dat te lang wachten de kans verkleint dat jullie bij elkaar komen.

Hoe?

Je kunt een bericht van een leuke persoon best even laten liggen, maar antwoord wel dezelfde dag. In een grote Amerikaanse studie onder meer dan 180.000 mensen analyseerden de onderzoekers hoe die zich gedroegen rond het berichtenverkeer met een potentiële partner, en hoe dat hun versierkansen beïnvloedde.

Voor elke dag die verstreek tussen het eerste bericht en het antwoord, bleek de kans dat de potentiële partner vervolgens het gesprek voortzette, 1 procent af te nemen.