Soleksem

Zonneallergie kan elk jaar terugkomen

Als je in de zon zit, kun je uitslag over je hele lichaam krijgen. En als je eenmaal zonneallergie hebt, kun je verwachten dat je er elke zomer opnieuw last van hebt.

27 mei 2015 door Lea Holtze

Wat is zonneallergie?

Zodra het een beetje warm wordt, geniet je met volle teugen van de zon. Maar dan krijg je uitslag en jeukende blaasjes en bultjes op je hele lichaam, en die blijven wekenlang zitten.

De zomerzon brengt veel genot, maar ook een hoop ellende: een zonnesteek, verbrandingen, oververhitting en huidkanker.

Daarnaast heeft 10 à 20 procent van de bevolking te kampen met zonneallergie of polymorfe lichteruptie. Vooral mensen met een lichte huid zijn hier gevoelig voor, want zij maken niet genoeg van de kleurstof melanine aan om zich tegen de zonnestralen te beschermen.

Ook komt de aandoening meer voor bij jonge vrouwen, wat erop kan wijzen dat een hoge oestrogeenspiegel invloed heeft op de werking van het zonlicht op het immuunsysteem.

Zonneallergie keert terug

Als je eenmaal zonneallergie hebt, kun je verwachten dat de huidaandoening elke zomer terugkeert. Sommigen houden er hun hele leven last van.

Het is niet precies bekend welk proces er in de huid plaatsvindt bij een allergische reactie op zonlicht. Veel artsen denken dat het ultraviolette licht van de zon bepaalde eiwitten in de huid verandert, waardoor het lichaam ze plotseling als indringers beschouwt.

Dit activeert het immuunsysteem, wat zorgt voor een ontstekingsreactie in de huid.

Behandeling van zonneallergie

Met name ultraviolet licht met een lange golflengte (UVA) veroorzaakt zonneallergie, maar ook licht met een korte golflengte (UVB) is een risicofactor. En er is minder licht nodig voor huiduitslag dan voor een verbranding.

Je kunt de symptomen verlichten met bijnierschorshormoon, maar verder zit er niets anders op dan binnen blijven.

Als je last hebt van zonneallergie, is het belangrijk dat je zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruikt. En je moet je huid elke zomer geleidelijk aan de zon blootstellen.

Als je erg gevoelig bent voor zonlicht, kun je te rade gaan bij een huidarts. Die kan onderzoeken of UVA- of UVB-stralen de boosdoener zijn, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen.

Zomergevaren op Instagram

Zonneallergie, adders, kwallen en wespen. De zomer is een heerlijk jaargetijde, maar zit vol gevaren.

  • Wat vind jij het grootste zomergevaar? Maak een foto en zet hem op Instagram met de tag #summerdanger.

Hier vind je alle foto's.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: