støvmide top

Zo vaak moet je je bed verschonen

In je bed wemelt het van de ongenode gasten: huidcellen, huisstofmijten en zelfs uitwerpselen. Daar moet je niet te lang in blijven liggen.

Zelfs als je alleen slaapt, heb je gezelschap in bed.

Schimmelsporen, bacteriën, dierenharen, huisstofmijten, pollen, aarde, kleurstoffen, etensresten, huidcellen, zweet, speeksel, urine, vaginale en anale afscheiding.

Dit en nog veel meer zit er tussen de plooien van je beddengoed, vertelt microbioloog en patholoog Philip Tierno van New York University of Medicine aan Tech Insider.

En die ongenode gasten liggen niet alleen lekker tegen je aan, ze kunnen ook je gezondheid aantasten.

Bedgenoten leveren allergieën op

Eén op de zes mensen heeft een allergie, en je minuscule bedgenoten kunnen werken als allergenen, die allergieën veroorzaken of versterken.

Volgens Philip Tierno is er best kans dat je een allergie oploopt door de hele bende van huisstofmijten en hun uitwerpselen in je beddengoed. Je brengt immers een derde van je leven in bed door, dus er is tijd genoeg om er iets aan over te houden.

Schimmels op je hoofdkussen

Bij een Brits onderzoek in 2015 bleek dat kussens met dons of een synthetische vulling in slechts anderhalf jaar tijd 17 verschillende soorten schimmels kunnen aantrekken.

Onder meer daarom is het volgens Philip Tierno van belang om je bed schoon te houden, zodat je jezelf niet langer dan noodzakelijk blootstelt aan allergenen.

De Amerikaanse deskundige raadt aan om je bed ongeveer een keer per week te verschonen.

Lees ook:

Bacteriën vieren feestje in je handdoek
Gezondheid

Bacteriën vieren feest in je handdoek

0 minuten
Gezondheid

7 keer wetenschappelijk afvallen

0 minuten
Gezondheid

Van junkfood krijg je stress

0 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!