Fedtsyrer omega-3 TOP

Kinderen gaan bliksemsnel beter lezen dankzij vetzuren

Een extra dosis omega-3- en omega-6-vetzuren heeft de leesvaardigheid van een groep negen- en tienjarige schoolkinderen in Zweden enorm verbeterd. In drie maanden ging zowel hun uitspraak als leessnelheid met sprongen vooruit.

24 oktober 2016 door Mikkel Skovbo

Lees-vaar-dig-heid krijgt meervoudig onverzadigde katalysator.

Wetenschappers van de Universiteit van Gotenburg hebben omega-3- en omega-6-vetzuren toegevoegd aan het eten van een grote groep scholieren van een basisschool in Zweden. Op deze manier slaagden ze erin om de leesvaardigheid te verbeteren – en veel sneller dan ze hadden gedacht.

'Na slechts drie maanden zagen we al dat de leesvaardigheid van de omegaleerlingen beter geworden was dan die van de leerlingen in de placebogroep,' legt Mats Johnson van het neuropsychiatrische Gillbergcentrum uit.

Kinderen worden boekenverslinders

Tijdens het onderzoek werd de leesvaardigheid van 154 gemiddeld presterende schoolkinderen in de leeftijd van 9 en 10 jaar bijgehouden.

Eén groep leerlingen kreeg drie maanden lang de omegacapsules, terwijl een andere groep, zonder dat de leerlingen het zelf wisten, capsules met palmolie kregen.

Na drie maanden werd een nieuwe leestest gehouden, en tot grote verbazing van de wetenschappers had de omegagroep de placebogroep al ingehaald, zowel wat betreft uitspraak als leessnelheid.

De kinderen waren met name beter geworden in het lezen van onbekende nonsenswoorden en het snel scannen van letters.

Wetenschappers adviseren voedingssupplementen

Vetzuren zijn goed voor de hersenen. Ze vormen namelijk een belangrijk bestanddeel van het membraan rondom de hersencellen en ze reguleren de signaalstoffen.

De Zweedse onderzoekers proberen op basis hiervan aan te tonen dat er een verband kan bestaan tussen een gebrek aan goede vetzuren en leer- en concentratieproblemen.

'Dit onderzoek laat zien dat leerlingen baat kunnen hebben bij een nauwkeurige dosis voedingssupplementen,' aldus Mats Johnson.

'Maar eerst moeten we het onderzoek grondig bestuderen en controleren,' voegt hij er als echte wetenschapper aan toe.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: