Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tatoveringer
Mens - Gezondheid

Tattoos versterken je gezondheid

Tattoos werken als een krachttraining voor je lichaam: hoe meer je er krijgt, des te sterker wordt je immuunsysteem, blijkt uit een nieuw onderzoeksproject.

Heb je altijd al gedroomd van een grote draak op je rug? Laat die tattoo dan zetten. Of beter nog: neem er ook eentje op je arm en been.

Een onderzoeksproject van de University of Alabama toont aan dat het aanbrengen van een tattoo het immuunsysteem versterkt. Maar dan moet je er wel meer dan één nemen.

Volgens Science Alert werkt die versterking van het immuunsysteem op dezelfde manier als krachttraining voor je spieren.

Tattoo is als spierpijn

Na de eerste dag in de sportschool heb je overal spierpijn en ben je niet veel waard, maar als je blijft trainen word je sterker. Zo reageert je lichaam ook op de inkt die in je huid wordt gespoten bij een tatoeage – je immuunsysteem draait overuren, maar op termijn wordt het sterker.

De wetenschappers volgden mensen die een tattoo gingen laten zetten. Ze maten in hun bloed het gehalte immunoglobuline A, dat het lichaam beschermt tegen binnendringende organismen, en cortisol, dat onder meer wordt afgescheiden als het lichaam zich wil verdedigen.

Bij de metingen bleek het gehalte immunoglobine A fors te zijn gedaald bij mensen die voor het eerst getatoeëerd werden, terwijl het cortisolgehalte steeg. Het lichaam begon zich dus te verdedigen en nam de bestrijding van de lichaamsvreemde inkt over van het klassieke immuunsysteem.

Bij mensen die al tattoos hadden, waren de daling en stijging stukken minder – dus nam het klassieke immuunsysteem een groter deel van de strijd voor zijn rekening.

Tattoos vergen veel van het lichaam

Het verschil zit 'm erin dat het lichaam went aan de invloeden die erop uitgeoefend worden, maar volgens een van de onderzoekers keert het daarna terug naar zijn oude toestand.

Maar als die invloed steeds weer optreedt, vindt het immuunsysteem een hogere 'uitvalsbasis'. En dat is volgens de onderzoekers de reden dat het immuunsysteem sterker wordt van meerdere tattoos, maar niet van één.

Lees ook:

Gezondheid

FEIT OF FICTIE: Vlees bevat unieke voedingsstoffen

3 minuten
Lichaam

Zo beschermt zonnebrand je huid

3 minuten
Man zwemt ’s winters in een wak
Gezondheid

De wetenschap legt uit: dit effect heeft winterzwemmen op je lijf

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg