© Shutterstock
Mens - Gezondheid

Supervaccin geeft volledige immuniteit met één spuitje

Een nieuwe vaccinatietechniek biedt grote vooruitzichten voor de gezondheid van kinderen in ontwikkelingslanden, waar het lastig is om naar een kliniek te reizen voor de vervolgvaccins.

Een nieuwe vaccinatietechnologie is buitengewoon veelbelovend, met name voor ontwikkelingslanden.

Met dit vaccin kunnen meerdere vaccinaties toegediend worden met één injectie. En dat komt heel goed van pas in ontwikkelingslanden, waar kinderen vaak grote afstanden moeten afleggen om gevaccineerd te worden, als dat überhaupt al mogelijk is.

En bij sommige vaccins, zoals dat tegen HPV (baarmoederhalskanker), zijn meerdere injecties noodzakelijk. Anders ontstaat er geen immuniteit voor de ziekte.

Meerdere vaccins in één spuitje

De vaccinatietechnologie biedt grote perspectieven, want daarmee kunnen kinderen het volledige vaccin tegen polio, hersenvliesontsteking en longontsteking met slechts één injectie krijgen.

Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om piepkleine, biologisch afbreekbare capsules te maken, waar het medicijn in opgeslagen wordt. Afhankelijk van de stof waar deze van gemaakt worden, kunnen de onderzoekers bepalen wanneer het medicijn of vaccin vrijgegeven wordt in het lichaam.

Vaccin komt vrij na 41 dagen

Een vaccinatie kan deze kleine capsules bevatten, die maar 400 micrometer lang zijn en het medicijn na bijvoorbeeld zeven of 41 dagen vrijgeven.

De wetenschappers hebben de methode al getest op muizen. De doses vaccin kwamen zoals gepland vrij respectievelijk negen, 20 en 41 dagen nadat de muizen ermee waren ingespoten.

Lees ook:

orgasme topbillede
Seks

6 dingen die je niet wist over orgasmen

5 minuten
støvmide
Gezondheid

Zo vaak moet je je bed verschonen

2 minuten
Pollenallergie: Man met hooikoorts
Gezondheid

Daarom krijg je hooikoorts

4 minuten
Meest populair

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!