Lichtvervuiling

Sterrentekort maakt je ziek

Op onze breedtegraad is het moeilijk om de Melkweg te zien. Al het licht op aarde vervuilt de nacht zodanig dat de sterren niet meer zichtbaar zijn. En die vervuiling heeft grote gevolgen voor de gezondheid.

14 juni 2016 door Babak Arvanaghi

Het is nog nooit zo lastig geweest om vanaf de aarde te sterren te zien. Al het elektrische licht vervuilt het donker van de nacht, waardoor het licht van de sterren ons moeilijk kan bereiken.

In een nieuw onderzoeksproject wordt belicht hoe het gesteld is met deze vervuiling.

En het ziet er niet best uit: Grote delen van de westerse wereld kunnen de Melkweg niet meer zien. Dat is op zichzelf niet verontrustend, maar de toenemende lichtvervuiling gaat gepaard met een groot aantal kwalen.

60 procent van de Europeanen en 80 procent van de Noord-Amerikanen kunnen de Melkweg niet meer zien. Klik op de afbeelding voor een vergroting. Bron: Falchi et al., Science Advances (2016)

Licht brengt ons kwalen

Net als de meeste andere dieren is de mens afhankelijk van het dag-en-nachtritme. Dit vertelt ons wanneer we moeten slapen en wakker worden en dat we honger krijgen en zorgt ervoor dat de hormoonproductie in ons lichaam niet tot stilstand komt.

De ernstige lichtvervuiling kan ertoe bijdragen dat het dag-en-nachtritme in de war raakt. En een verstoord dag-en-nachtritme wordt in verband gebracht met een groot aantal kwalen. Bijvoorbeeld:

Vervuiling treft ook het platteland

Het onderzoeksteam heeft de lichtuitstraling vanaf de aarde gemeten met de satelliet Suomi National Polar-orbiting Partnership.

De metingen lieten zien dat het licht, dat vooral van de steden afkomstig was, werd gereflecteerd in de aardatmosfeer. Het licht keert dus terug naar de aarde en vervuilt zo ook grote gebieden die zich ver van de stad bevinden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: