Laat kinderen krijgen

Onderzoekers: wacht met kinderen krijgen

Als je op latere leeftijd zwanger wordt, zijn de risico's op complicaties groter. Maar de voordelen van laat kinderen krijgen wegen op tegen de nadelen. Dat blijkt uit onderzoek.

20 april 2016 door Babak Arvanaghi

Je biologische klok tikt en je hormonen schreeuwen om nageslacht. Maar tegen alle biologische signalen in is er goede reden om te wachten met het krijgen van kinderen.

Want hoe ouder je bent als je kinderen krijgt, hoe groter de kans dat je kinderen gezond en lang worden en een goede opleiding krijgen.

En dat heeft niets met de gevorderde leeftijd van een van de ouders te maken.

Voordelen wegen op tegen nadelen

De verklaring moet worden gezocht in de ontwikkeling van de maatschappij. De ontwikkelingen op het gebied van technologie en gezondheid hebben veel meer invloed op kinderen dan oude ouders.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Max Planck-instituut in Duitsland, waar onderzoekers 1,5 miljoen tussen 1960 en 1991 geboren Zweden onder de loep namen.

Uit het onderzoek bleek dat er zo veel vooruitgang is geboekt op het gebied van de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg dat de verbeteringen per jaar te meten zijn. En die verbeteringen wegen op tegen de risico's die zijn verbonden aan laat kinderen krijgen.

Het komt er in het kort op neer dat het onderzoek aantoont dat het beter is om in 1990 dan in 1970 geboren te zijn.

Jongsten zijn het best opgeleid

De onderzoekers hebben zich vooral gericht op broers en zussen, omdat zij voor een groot deel hetzelfde DNA hebben en zijn opgegroeid in dezelfde omgeving.

Het kwam duidelijk naar voren dat de kinderen die het laatst worden geboren de beste opleiding en de hoogste cijfers krijgen, langer worden en lichamelijk fitter zijn.

De positieve effecten gelden zelfs als vrouwen pas op of na hun veertigste kinderen krijgen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: