Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stress

Stress, prikkelbaarheid en vermoeidheid zijn een direct gevolg van te veel zout in het eten.

© Shutterstock / Kite_rin
Mens - Gezondheid

Nieuw onderzoek: eten met hoog zoutgehalte leidt tot stress

Er is een duidelijke relatie tussen de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt en het risico om gestrest te raken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat een rechtstreeks verband legt tussen te zout eten en slaapproblemen, wat leidt tot stress.

Vrijwel iedereen boven de 60 en ongeveer de helft van alle mensen onder de 60 lijdt aan nycturie, waarbij je ’s nachts meerdere keren moet plassen.

Slaaptekort is het gevolg, en dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid en je kwaliteit van leven drastisch verminderen.

Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van de Japanse universiteit van Nagasaki.

Zout is funest voor je nachtrust

De onderzoekers namen 321 volwassenen met een hoge dagelijkse zoutinname en algemene slaapproblemen onder de loep en ontdekten dat ze gemiddeld 2,3 keer per nacht naar de wc moesten.

Vervolgens maten de onderzoekers de zoutinname van de proefpersonen biochemisch over 12 uur, en ze ontdekten een opvallend verband.

223 mensen verminderden hun zoutinname met 25 procent, waarna het aantal nachtelijke toiletbezoeken daalde tot gemiddeld 1,4. De rest van de proefpersonen verhoogden juist de hoeveelheid zout in hun eten met 15 procent en ervoeren een stijging in het toiletbezoek tot gemiddeld 2,7 keer per nacht.

Slaapgebrek leidt tot stress

Toen de Japanse onderzoekers de groep daarna vroegen naar hun kwaliteit van leven, bleek dat degenen die hun zoutinname hadden verlaagd en minder vaak uit bed hoefden om te plassen, een opvallende stijging ervoeren in hun kwaliteit van leven.

Slaaptekort, gebroken nachten en algemene slaapproblemen leiden rechtstreeks tot stress en stressgerelateerde ziekten. De groep die zouter was gaan eten, vertoonde dan ook duidelijke tekenen van verhoogde prikkelbaarheid en stress.

‘Het onderzoek duidt erop dat heel veel mensen hun kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren door gewoon hun eetpatroon aan te passen,’ aldus onderzoeksleider dr. Matsuo Tomohiro.

Lees ook:

Gezondheid

$FEIT OF FICTIE: Vlees bevat unieke voedingsstoffen

3 minuten
Woman with salat
Gezondheid

Waarom moeten we gevarieerd eten?

0 minuten
Man zwemt ’s winters in een wak
Gezondheid

De wetenschap legt uit: dit effect heeft winterzwemmen op je lijf

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg