Is hoogfrequent geluid schadelijk voor je gehoor?

Harde geluiden kunnen het gehoor beschadigen en leiden tot onder meer tinnitus. Maar hoe zit het met hoogfrequente geluiden die we niet kunnen horen? Zijn die ook schadelijk?

Shutterstock

Het menselijke gehoor is bij lange na het niet beste van het dierenrijk. Zo kunnen vleermuizen zogeheten hoogfrequente geluiden horen, die ver buiten het menselijke frequentiebereik liggen.

Maar hoe zit het met hoogfrequente geluiden die we niet kunnen horen? Zijn die ook schadelijk?

Onderzoekers maken onderscheid tussen de frequentie en amplitude van geluidsgolven. Frequentie, gemeten in hertz (Hz), bepaalt de hoogte: een bas heeft een lage frequentie en een discant een hoge. De amplitude, gemeten in decibel (dB), bepaalt de geluidssterkte, zoals gefluister of gebrul.

Zo suizen de geluidsgolven door je oren

1 / 4

undefined

1234

Op de afbeelding zie je een dwarsdoorsnede van het oor. Je ziet geluidsgolven van het buitenoor naar het slakkenhuis in het binnenoor gaan.

© Thinkstock & Shutterstock

Een grote geluidssterkte kan het gehoor behoorlijk beschadigen, maar ultrageluid – geluiden met een frequentie van meer dan 20.000 Hz, wat meestal de grens van het menselijke gehoor is – levert vrijwel geen risico op.

Hoogfrequente geluiden – of ultrageluiden – beschadigen je gehoor niet.

De verklaring moeten we zoeken in de structuur van het oor. De gehoorbeentjes in het middenoor werken als een filter dat de grootste pieken van ultrageluiden wegneemt, zodat ze de tasthaartjes niet kunnen schaden die geluiden in het binnenoor registreren.

Lees ook:

Glutenvrije cakejes
Gezondheid

Glutenvrij eten verhoogt risico op diabetes

0 minuten
Ører, balancesans
Lichaam

Evenwicht: Regelt het oor ons evenwicht?

2 minuten
Hersenen

5 optische illusies

3 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!