Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Glutenvrije cakejes
© Shutterstock
Mens - Gezondheid

Glutenvrij eten verhoogt risico op diabetes

De schappen in de supermarkt puilen uit van de glutenvrije producten, maar tenzij je intolerant bent, kun je je er maar beter verre van houden. Uit een groot onderzoek blijkt dat glutenvrij eten het risico op diabetes type 2 verhoogt.

Als je de auto-immuunziekte coeliakie hebt, beter bekend als glutenintolerantie, is het zinvol om glutenhoudend voedsel te mijden. Maar als je niet aan die aandoening lijdt, kun je je maar beter volstoppen met gluten.

Het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen, ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd, wordt veel groter als je je op glutenvrije producten stort.

Dat is de conclusie van een groot onderzoek uitgevoerd door een team wetenschappers van de Harvard University.

Prop je vol met gluten

30 jaar lang volgden de wetenschappers 199.794 mensen, die regelmatig werden ondervraagd over hun eetpatroon en gezondheid.

Gedurende die 30 jaar ontwikkelden 15.942 van hen diabetes type 2, en uit een analyse van de resultaten bleek dat degenen die minder dan 4 gram gluten per dag aten, 13 procent meer risico liepen op het ontwikkelen van diabetes. Het risico was het kleinst bij de proefpersonen die zo’n 12 gram gluten per dag aten.

Mensen eten gemiddeld circa 7 gram gluten per dag, blijkt uit het onderzoek. Dat staat gelijk aan ongeveer twee sneetjes witbrood.

Er is meer onderzoek nodig

Daarnaast laat het onderzoek zien dat de mensen die het minst gluten eten, meestal ook minder voedingsvezels binnenkrijgen die diabetes kunnen voorkomen. Met het gebrek aan voedingsvezels is echter rekening gehouden bij het berekenen van de 13 procent.

Het onderzoek beantwoordt niet de vraag hoe het komt dat een lage inname van gluten diabetes kan veroorzaken. Daarvoor – en om de resultaten van deze studie te bevestigen – is meer onderzoek nodig.

Lees ook:

Prehistorische dieren

Vastgelegd op het moment van sterven

2 minuten
Energie

Nieuwe techniek maakt windmolens 100 meter hoger

2 minuten
Hersenen

Nieuw onderzoek: Je partner verbetert je slaap

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg