sodavand

Frisdrank kan je hersenen beschadigen

Suikerhoudende dranken kunnen evenveel schade aanrichten in de hersenen als een traumatische ervaring in je jeugd.

18 februari 2016 door Karine Kirkebæk

We weten allemaal dat cola en andere suikerhoudende dranken funest zijn voor je tanden en taille.

Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat de dorstlessende suikerbommen ook schadelijk zijn voor je hersenen. Het suikerwater verandert de verbindingen in onze biologische supercomputer, waardoor je slechter kunt omgaan met stress en trauma's.

Ratten raakten verslaafd aan suiker

De onderzoekers van de University of New South Wales Australia verdeelden een aantal ratten in verschillende groepen. De ene groep werd blootgesteld aan een jeugdtrauma: toen ze twee tot negen dagen oud waren, werd het grootste deel van hun nest verwijderd.

De andere groep ratten had onbeperkte toegang tot water met 25 procent suiker. Daar dronken ze zo veel van, dat ze ernstig verslaafd raakten aan suiker.

Na 15 weken onderzochten de wetenschappers de hippocampus van de ratten – het gebied in de temporale kwab van de hersenen dat onder andere betrokken is bij het geheugen en bij stress.

Suikerwater verandert de hersenen

Het bleek dat bij de getraumatiseerde ratten dezelfde veranderingen in de hersenen hadden plaatsgevonden als bij hun soortgenoten die verslaafd waren geraakt aan suikerwater.

Bij beide groepen namen de onderzoekers een afname waar van een bepaald type receptoren in de hippocampus, die het stresshormoon cortisol binden. Dat duidt er volgens hen op dat het vermogen van de ratten om een stressvolle ervaring te verwerken, was verminderd.

Als kinderen worden blootgesteld aan geweld, zoals lichamelijk of psychisch misbruik, een ongeluk of een sterfgeval, kan dat ertoe leiden dat het lichaam veel meer cortisol aanmaakt dan normaal.

Moeilijker omgaan met stress

Daarnaast was het gen Neurod1 bij de ratten minder actief. Dit gen is belangrijk voor de stressregulatie.

De onderzoekers concluderen dat suiker een zorgwekkend negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van het brein.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: