Bad Hair Day

Elke dag je haar wassen droogt je huid uit

Als je te vaak je haar wast, raakt de vetbalans van je haar verstoord, beschadig je je haar en kun je uiteindelijk last krijgen van eczeem en roos, aldus een deskundige.

5 januari 2016 door Jakob Priess

Je hebt er vast wel eens over nagedacht hoe vaak je je haar het beste kunt wassen.

Sommige mensen zweren erbij elke dag hun haardos te wassen, terwijl anderen het tegenovergestelde beweren en helemaal geen zeep gebruiken boven de haargrens.

Wie heeft er nu gelijk? Hoe vaak moet je de shampoofles pakken? Wat is de Heilige Graal als het gaat om haren wassen?

Was je elke dag je haar? Stop ermee!

Hoewel er een aantal individuele factoren meespeelt, zijn de toonaangevende huidspecialisten het gelukkig met elkaar eens:

Elke dag je haar wassen is zonder meer schadelijk. Je hoofdhuid droogt uit en raakt beschadigd. Doe het niet!

Zo duidelijk is het bericht van dr. Lynne Goldberg, professor in dermatologie en huidarts aan het Boston Medical Centre.

Professor Goldberg doceert onder andere aan de faculteit Geneeskunde van de Boston University. Ze vertelt aan de Amerikaanse website Business Insider dat te vaak je haar wassen de natuurlijke vetbalans van de huid verstoort.

Haar en huid hebben vet nodig

Bij de haarzakjes in je hoofdhuid zitten talgkliertjes die talg produceren – de natuurlijke, olieachtige vetlaag die je beschermt en je huid gezond houdt.

De talg zorgt ervoor dat je haren vochtig blijven en daardoor niet uitdrogen en breken. Maar daarnaast is talg van wezenlijk belang voor je gezondheid.

Als de huid niet meer door talg wordt beschermd tegen weer en wind, temperatuurschommelingen en andere invloeden, droogt hij uit, ontstaan er schilfers en barstjes en kun je last krijgen van eczeem.

Kans op eczeem en roos

Het is daarom essentieel voor je gezondheid dat je talgklieren hun werk goed kunnen doen.

Als je elke dag je haar en hoofdhuid bewerkt met zeep, raakt de balans verstoord.

'Het lijkt tegenstrijdig, maar mensen die te vaak hun haar wassen om de olieachtige vetlaag kwijt te raken, drogen hun hoofdhuid uit, waardoor de talgklieren meer talg gaan produceren,' zegt professor Goldberg.

Het resultaat is dat de hoofdhuid uitdroogt door de overdaad aan zeep, terwijl de talgkliertjes worden gedwongen tot overproductie – wat de behoefte aan haren wassen weer versterkt.

Het is een vicieuze cirkel die leidt tot roos en eczeem.

Was je haar één à twee keer per week

Je moet je haar één tot twee keer per week wassen met zeep – afhankelijk van je huidtype, hoe sterk je haar is en hoeveel stylingproducten je gebruikt.

Heb je een zeer vette huid of heel fijn, stijl haar, dan kun je je haar het beste een paar keer per week wassen.

Heb je daarentegen een zeer droge huid, veel krullen, heel sterk haar of juist beschadigd haar, dan moet je het houden bij één keer per week.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: