We weten het best: vis is gezond en bewerkt vlees is ongezond. Fruit is goed en wit brood is slecht. Maar wat betekenen onze voedselkeuzes eigenlijk voor onze levensduur? Een Amerikaans onderzoeksteam van de universiteit van Michigan heeft daar nu een cijfer aan gehangen.
De onderzoekers hebben een speciale index ontwikkeld voor de gunstige en schadelijke invloed van de ingrediënten in een gemiddelde portie van allerlei voedingsmiddelen op onze levensduur.
Het gehalte zout en suiker heeft bijvoorbeeld een negatieve invloed, omdat dat het risico op hart- en vaatziekten en obesitas verhoogt, en vezels en onverzadigde vetzuren hebben een gunstig effect omdat ze onder meer het risico op darmkanker en infarcten verlagen.
In totaal analyseerden de onderzoekers 5853 voedingsmiddelen en berekenden ze hoeveel tijd ze gemiddeld van ons leven aftrekken of eraan toevoegen.
Bovenaan staat de hotdog, die volgens de berekeningen 36 minuten van ons leven kost door zijn hoge gehalte aan bewerkt vlees, verzadigde vetten en natrium.
Andere populaire maaltijden die het leven verkorten zijn de dubbele cheeseburger, die 8 minuten en 8 seconden kost, en de pizza, die 7 minuten en 8 seconden van je leven afknabbelt.
In de categorie levensverlengend vinden we vis zoals zalm, die het leven 13 minuten en 5 seconden verlengen, maar ook bananen (13 minuten en 30 seconden) en avocado's (2 minuten en 8 seconden).
Een Amerikaanse klassieker – een sandwich met pindakaas met jam – pakt verrassend goed uit. Hij verlengt de levensduur met maar liefst 33 minuten en 6 seconden, vooral dankzij het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren, eiwitten en vezels in de pinda’s.
Als de berekeningen van de onderzoekers juist zijn, zou je het negatieve effect van een hotdog dus bijna helemaal kunnen compenseren door het positieve effect van een sandwich met pindakaas.
Helaas betekent dit niet dat we zomaar twee keer zoveel kunnen eten. Het is natuurlijk het verstandigst om de hotdog te vervangen door de sandwich. Die beslissing levert je netto 1 uur en 9 minuten extra op.