© Shutterstock

Drie hardnekkige ideeën over vlees – wat is waar?

Vlees is een omstreden onderwerp, en de broodjeaapverhalen zijn niet van de lucht. Hier bespreken we de drie hardnekkigste.

26 juni 2018 door Jonas Grosen Meldal

1. Vlees bevat unieke voeding

© Shutterstock

FICTIE: Om optimaal te werken heeft het lichaam zogeheten essentiële aminozuren nodig, waarvan vlees er veel bevat. Maar alle planten bevatten precies dezelfde aminozuren als vlees, alleen wat minder.

Als dieren planten en micro-organismen eten, hopen ze de aminozuren op in hun spieren. Door vlees te eten zit je dus zo aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Vegetariërs moeten veelzijdig eten. Met bijvoorbeeld spinazie, kikkererwten en maïs komen ze makkelijk aan hun aminozuren.

2. Massage geeft koeien mals vlees 


© Shutterstock

FICTIE: Vlees van het Japanse Wagyu-rund is uitzonderlijk mals, en veel mensen denken dat dit komt doordat de koeien bier en massage krijgen.

Maar de koeien worden gemasseerd bij spierbeschadiging en krijgen bier om hun eetlust te bevorderen. Het hoge vetgehalte van het vlees, en met name het gehalte onverzadigde vetten, maakt het vlees zo mals.

Onverzadigde vetzuren hebben, in tegenstelling tot verzadigd vet in gewoon rundvlees, een bobbelige moleculenstructuur, waardoor het Wagyu-vlees mooi dooraderd is met vet.

3. Vlees kan leiden tot allergische reactie


© Shutterstock

FEIT: De beet van de Amerikaanse Lone Star-teek verspreidt alfa-gal in het bloed, een suiker die door het immuunsysteem wordt beschouwd als een bedreiging waartegen antistoffen moeten worden aangemaakt.

Alfa-gal komt voor bij onder meer koeien, varkens en schapen. Als je vlees van deze dieren eet, worden de antistoffen die je hebt aangemaakt na de tekenbeet, geactiveerd. Dat kan leiden tot ernstige allergische reacties, van netelroos tot een levensbedreigende allergische shock.

In nummer 9 van Wetenschap in Beeld leggen we nog vier ideeën over vlees onder de loep en scheiden we feit van fictie. Als je nu een abonnement neemt, dan krijg je de wetenschappelijke kant van de broodjeaapverhalen via de post.

Wij doen je daarvoor een aanbieding die niet mals is. Eh ... of juist wel?

  • Dvd-box Blue Planet I & II ter waarde van € 39,99
  • 12 nummers van Wetenschap in Beeld in plaats van € 71,40 in de winkel

En dat alles voor maar € 59,95 – je bespaart € 51,44! 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: