Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Het lichaam spoelt virussen en dode cellen in het slijmvlies weg met snot, dat uit de neus of door de keel naar de maag loopt.

© Shutterstock
Mens - Gezondheid

De kuur tegen verkoudheid komt eraan

Onderzoekers werken aan effectieve wapens tegen verkoudheid. Over enkele jaren kun je misschien zelfs worden ingeënt tegen een snotneus. Tot die tijd kun je je verkoudheid binnen de perken houden met een simpel voedingssupplement.

Vandaag de dag kunnen we niet veel meer dan hete thee drinken zodra we beginnen te hoesten en snotteren. Maar een Oostenrijkse onderzoeker heeft patent genomen op een effectief vaccin tegen verkoudheid.

De terugkerende kwaal kan worden veroorzaakt door wel 200 verschillende virussen, en omdat vaccins normaal zijn gericht op één bepaald virus, is het tot voor kort zeer moeilijk gebleken om een goed verkoudheidsvaccin te maken.

Vaccin werkt bij muizen

In 2017 nam hoogleraar immunologie Rudolf Valenta van de Medizinische Universität Wien in Oostenrijk patent op een vaccin dat op zo veel mogelijk van de 99 rhinovirussen mikt.

Valenta hoopt nu dat het vaccin over zes à acht jaar goedgekeurd zal zijn voor toepassing op mensen.

© Kallista Images/Science Photo Library

Andere wetenschappers testen nieuwe medicijnen die het virus aanvallen als we besmet zijn. Cathelicidine en WIN 52084 verhinderen bijvoorbeeld dat het virus in de cellen dringt, en de stof gem­citabine voorkomt dat het virus in de cel kopieën van zijn genoom maakt.

De nieuwe middelen zouden over vijf à tien jaar op de markt moeten komen. Tot die tijd is een simpel voedingssupplement het beste wapen tegen verkoudheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zink de ziekteperiode met zo’n 40 procent bekort.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg