Monkey head

Apen op vetarm dieet zijn gezonder en leven langer

Met proeven is aangetoond dat apen die weinig calorieën binnenkrijgen minder vaak kanker, hart-en vaatziektes en suikerziekte krijgen, en ook langer leven.

4 januari 2010

We weten het al van tests met wormen, muizen, gist en nu ook apen: een organisme met een caloriearm dieet leeft langer.

Op de universiteit van Wisconsin-Madison volgden wetenschappers 76 resusapen en hun eetpatroon 20 jaar lang in hun volwassen periode – ze worden circa 27 jaar in gevangenschap. De helft kreeg een gewoon dieet, de andere helft kreeg 30% minder calorieën.

Het verschil tussen de twee groepen na 20 jaar was enorm. Het opvallendste was dat 37% van de apen in de controlegroep aan het eind van de periode was overleden, tegen slechts 13% van de caloriearme groep.

In de gezonde groep kwamen ook 50% minder gevallen van kanker en hart- en vaatziektes en geen suikerziekte voor, tegenover vijf gevallen in de controlegroep, waarin ook nog eens 11 apen het voorstadium van de ziekte hadden. Hun hersenen vertoonden al grote verschillen: de ‘gezonde’ apen hadden meer hersenmassa in de delen van het brein waar het werkgeheugen, probleemoplossend vermogen en de motoriek zetelen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: