bakpoeder

20 dingen waar je bakpoeder óók voor kunt gebruiken

Was je haar ermee, gebruik het om krijtvlekken te verwijderen en strooi het in je hardloopschoenen. Met bakpoeder kun je nog zo veel meer dan bakken.

13 mei 2016 door Babak Arvanaghi

Bakpoeder, dubbelkoolzure soda, natriumwaterstofcarbonaat

Het witte poeder dat in elke keuken te vinden is, heeft een aantal uitstekende eigenschappen die je waarschijnlijk nog niet kent, en waarmee het de held van het huishouden is.

Persoonlijke verzorging

Deodorant Met bakpoeder onder je armen ben je de indringende zweetgeur gauw kwijt. Het poeder gaat een chemische reactie met het zweet aan, waardoor het okselmilieu te zout wordt voor de bacteriën die de geur veroorzaken.

Gezichtsmasker Meng drie delen bakpoeder met één deel water en breng het mengsel op je gezicht aan. Bakpoeder neutraliseert de pH-waarde van je huid, en als je het masker eraf scrubt, neem je onzuiverheden mee.

Shampoo Meng wat bakpoeder door je shampoo voordat je die op je haar aanbrengt. Spoel goed na. Het poeder bindt de restjes haarverzorgingsproduct, waardoor je haar nog schoner wordt.

Haarborstelreiniger Roer een theelepel van het wonderpoeder door een deciliter water, reinig je kam of haarborstel met de pasta en laat deze opdrogen. Zo verwijder je natuurlijke haarvetten en resten van haarverzorgingsmiddelen.

Acnékuur Meng twee theelepels bakpoeder met twee theelepels water. Smeer het mengsel op je puisten en laat het 15 minuten zitten. Spoel goed af.

De pasta neutraliseert de pH-waarde van je huid, verwijdert vet en doodt bacteriën. Gebruik het maximaal twee keer per week, anders kan je huid erdoor geïrriteerd raken.

Schoonmaakmiddel

Potten en pannen Heb je het eten laten aanbranden? Giet wat water in de pan en voeg er een paar lepels bakpoeder aan toe. Breng het aan de kook en giet het weg.

Het bakpoeder wordt basisch als het gekookt wordt, waardoor het de aangebrande etensresten losmaakt.

Zilverpoets Roer drie delen bakpoeder door één deel water. Poets je verkleurde zilver met de pasta en spoel grondig na. Je zilver zal glanzen als nooit tevoren.

Vlekkenverwijderaar Verwijder bijvoorbeeld kleurkrijt van de bank of muur door de vlek in te wrijven met bakpoeder op een vochtig doekje. Het bakpoeder bindt het vuil, waardoor de vlek verdwijnt. Dit werkt ook bij olievlekken.

Vuilnisbakreiniger Verlos je stinkende vuilnisbak van vieze geuren met bakpoeder. Meng wat poeder door je schoonmaakmiddel en voilà: je vuilnisbak is niet alleen weer schoon, maar de vieze geur is ook verdwenen.

Autowasmiddel Lampen, chroom, kunststof en ramen. Reinig ze met een mengsel van een deciliter bakpoeder op twee liter water en ze drogen op zonder irritante strepen. Wrijf de oppervlakken na met een vochtige doek.

Aromatherapie

Koelkast Laat je stinkende koelkast weer lekker ruiken. Zet er een kom met bakpoeder in en laat die onafgedekt een paar uur staan. De neutraliserende eigenschappen van het poeder rekenen af met geurtjes.

Vaatdoekjes en sponzen Strooi bakpoeder op doekje en spons en spoel ze met water uit. Zo komen ze van hun nare geuren af.

Kattenbakken Strooi een laag bakpoeder in de kattenbak voordat je er grind in doet. Het poeder zorgt ervoor dat de bak niet gaat stinken. Vervang het poeder telkens als je de bak leegt.

Zweetschoenen Strooi bakpoeder in je zweetschoenen. Dat maakt korte metten met de nare geur en het voorkomt dat ze snel weer gaan stinken.

Het poeder neutraliseert het boterzuur waar je zweet in wordt omgezet, en daardoor verdwijnt de zweetlucht.

Uienvingers Als je een ui hebt gesneden, gaan je vingers ernaar ruiken. En de geur wordt veroorzaakt door zwavel.

Strooi bakpoeder in je handen en wrijf ze tegen elkaar. Het poeder bindt het zwavel, en de geur verdwijnt zodra je je handen afspoelt met water.

… en nog veel meer

Oprisping Meng een halve theelepel bakpoeder in een glas water en drink het op. Dit neutraliseert ogenblikkelijk het zuur in je keel van een zure oprisping.

Je kunt dit ook doen bij een maagzweer of slechte spijsvertering.

Muggenbeten Maak een pasta van bakpoeder en water en smeer die op je huid. Dat vermindert de jeuk en pijn van muggenbeten, bijensteken en een zonverbrande huid.

Brandblusser Heb je de vlam in een vette pan laten slaan?

Draai het vuur uit en strooi er flink veel pakpoeder overheen. Als het poeder wordt verhit, komt er CO2 vrij, dat de zuurstof verstikt. Bij een flinke oliebrand heb je echter zwaardere middelen nodig.

Ontstopper Giet elke week een paar deciliter bakpoeder in de gootsteen. Daardoor raakt de afvoer niet verstopt en komen er geen nare geuren uit.

Fruitschoonmaakmiddel Eet pas een stuk fruit nadat je vuil en grond ervan verwijderd hebt. Strooi bakpoeder op een vochtig doekje en veeg er het fruit mee schoon. Spoel het goed af en eet lekker op.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: