Water topfoto

10 tekenen dat je te weinig water drinkt

Iedereen weet dat het belangrijk is om veel water te drinken – maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk, en wat zijn de symptomen van uitdroging?

1 augustus 2016 door Julie Elsebeth Crone Johannesen / Aktiv Træning

Hoeveel water je elke dag moet drinken is afhankelijk van je lichaamsbouw, het weer en je gezondheidstoestand. Maar dat water van groot belang is voor je lichaam, staat buiten kijf.

Dit zijn tien vervelende dingen die er kunnen gebeuren als je te weinig water drinkt.

1. Concentratieproblemen

De menselijke hersenen bestaan voor 90% uit water, en dehydratie heeft dus grote gevolgen voor het brein. Een watergebrek kan het vermogen om besluiten te nemen, het geheugen en het humeur beïnvloeden. Als je dus plotseling als een berg opziet tegen eenvoudige klusjes, kun je maar beter een glas water drinken. Misschien zie je het dan weer een stuk zonniger in.

2. Slechte adem en droge mond

Als je lichaam een tekort aan water heeft, zal het minder speeksel produceren. De antibacteriële stoffen in speeksel houden de bacteriën in je mond in toom en voorkomen een slechte adem. Bovendien houdt water de slijmvliezen in je hals vochtig, en zonder dit laagje water voelt je mond droog aan.

3. Plotselinge, onverklaarbare zin in eten

De volgende keer dat je snakt naar een snack, kun je beter een glas water drinken. Als je lichaam water ontbeert, sturen je hersenen abusievelijk een hongersignaal, terwijl je in werkelijkheid juist dorst hebt.

4. Constipatie

Water vormt een smeermiddel voor de spijsvertering en houdt de darmen schoon en soepel. Zonder dit smeermiddel ontstaan verstopping, zure oprispingen en andere spijsverteringsproblemen.

5. Uitputting of loomheid

Als je uitgedroogd bent, gaat je lichaam tekenen van uitputting vertonen, of word je loom. Dat komt door een lage bloeddruk en een zuurstofgebrek in de hersenen, beide gevolgen van een gebrek aan water.

Het gevoel van uitputting wordt versterkt doordat je lichaam extra kracht nodig heeft om de bloedsomloop op gang te houden, en dat merk je.

6. Hoofdpijn en duizeligheid

Hoofdpijn en duizeligheid zijn ook gevolgen van te weinig water drinken. Als er te weinig water is, wordt het hersenvocht aangesproken, en dat leidt tot hoofdpijn.

Dehydratie zorgt er bovendien voor dat er minder zuurstof naar de hersenen gaat. Als je hoofdpijn hebt en je denkt dat het door watergebrek kan komen, drink dan een groot glas water. De hoofdpijn zal dan snel verdwijnen zonder dat je pillen hoeft te slikken.

7. Gewrichts- of spierpijn

80% van je gewrichten en kraakbeen bestaat uit water, en zonder water dus geen gezonde en sterke gewrichten. Als je uitgedroogd bent, verdwijnt de beschermende laag tussen de botten en kun je een stuk minder goed tegen een stootje.

8. Droge of schilferige huid en lippen

Water maakt de huid elastisch. De huid is het grootste orgaan van het lichaam, en verbruikt dan ook een groot deel van het water dat je drinkt. Om die reden zie je het het eerst aan je huid als je te weinig drinkt. Je zweet dan minder, waardoor vuil en vet op de huid blijven zitten. Bij een langdurig tekort aan water ontstaan er bovendien rimpels.

9. Minder toiletbezoek

Je moet eigenlijk vier tot zeven keer per dag naar de wc, en als je voldoende water drinkt, gaat dat vanzelf. Via de urine worden gifstoffen die in de cellen ontstaan uitgescheiden. Drink dus voldoende water om het gif uit je lichaam te spoelen.

10. Een verhoogde hartslag

Een watertekort heeft een grote invloed op het hart en het hartritme. Bij uitdroging wordt het plasmavolume van het bloed minder, waardoor het bloed stroperiger wordt. Dik bloed is moeilijker rond te pompen en leidt tot een verhoogde hartslag.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: