Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Waarom hebben sommigen zo’n hekel aan koriander?

Vind jij dat koriander naar zeep smaakt? Dan ben je niet de enige: wel 17 procent van de Europeanen haalt zijn neus op voor het kruid. De verklaring ligt in onze genen en in de cultuur.

Shutterstock

Onderzoek wijst uit dat mensen die het kruid koriander (Coriandrum sativum) vies vinden ruiken en smaken, een specifieke genetische variant op chromosoom 11 gemeen hebben.

Deze mensen vinden koriander naar zeep smaken. De variant op chromosoom 11 is gekoppeld aan het gen OR6A2, dat codeert voor ons vermogen om aldehyden waar te nemen.

Dit zijn chemische verbindingen die doen denken aan zeep en bijdragen aan de geur en smaak van koriander. Maar genetica verklaart niet alles.

© Shutterstock

17 procent van de Europeanen moet er niets van hebben

Je went waarschijnlijk aan de smaak als je ermee bent opgegroeid.

In Europa, waar koriander van oudsher weinig wordt gebruikt, haalt 17% zijn neus ervoor op.

In Zuid-Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, waar het kruid populairder is, is dit 3 à 7%.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg